Справа Гандзюк: суд продовжив арешт Левіну і Мангеру

13:24, 01.07.2021
Справа Гандзюк: суд продовжив арешт Левіну і Мангеру

Владислав Мангер під час судового засідання.

У Києві Дніпровський райсуд залишив обвинувачуваних у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера та Олексія Левіна під вартою ще на два місяці.

 

Як інформує УМ, про це у Фейсбуці поінформувала спільнота «Хто замовив Катю Гандзюк?».

 

Нагадаємо, що громадську активістку, в.о. керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

 

За підозрою у причетності до вбивства Гандзюк було затримано п'ятьох осіб, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

 

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на терміни від 3 до 6,5 року позбавлення волі.

 

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі майже 2,5 млн гривень, яка була внесена. Однак у червні суд змінив запобіжний захід, заарештувавши Мангера без права на заставу.

 

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк й Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

 

28 липня 2020 року прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Мангера і Левіна за організацію нападу на Гандзюк.