Можливість комбінації різних COVID-вакцин розглянуть в Україні

13:56, 29.06.2021
Можливість комбінації різних COVID-вакцин розглянуть в Україні

Ігор Кузін анонсував розгляд НТГЕІ питання поєднання різних вакцин від COVID-19

Національна технічна група експертів з питань імунізації (НТГЕІ) розгляне питання поєднання різних вакцин від COVID-19.

 

Як інформує УМ, про це 29 червня заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

 

«Національна технічна група експертів з питань імунізації зараз оцінює результати наукових досліджень. Вона вже опрацьовувала це питання і дійшла висновку, що зараз немає достатньо даних із високим рівнем доказовості на користь поєднання різних платформ вакцин. Але таких досліджень стає все більше. НТГЕІ буде знову розглядати це питання 30 червня, враховуючи дані, які постійно оновлюються», - сказав Кузін.

 

Головний держсанлікар зазначив, що зараз наукові дослідження показують, що деякі комбінації першої та другої дози вакцин приводять до більшої імуногенності, ніж один тип вакцини.

 

Тому, за його словами, ймовірність того, що таке поєднання вакцин різних виробників при проведенні щеплень від COVID-19 буде дозволена, дуже висока. Водночас Кузін зауважив, що це питання складне з точки зору логістики.

 

Нагадаємо, що за минулу добу, 28 червня, в Україні проти COVID-19 вакциновані 17 065 людей. Від початку вакцинальної кампанії щеплена 1 912 471 людина, з них отримали одну дозу – 1 912 469, повністю імунізовані та отримали дві дози – 589 362 особи (із них дві особи отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 2 501 831 щеплення.

 

Раніше в межах дослідження Com-Cov було порівняно ефект після введення двох доз вакцини Pfizer, AstraZeneca чи комбінації цих двох вакцин. Зокрема, дослідження виявило, що поєднання двох доз вакцин різних виробників забезпечує високий імунний захист від хвороби.