Британці й голандці увійшли в Чорне море

16:24, 14.06.2021
Британці й голандці увійшли в Чорне море

У порту Стамбула...

У Чорне море зайшли, 14 червня, британський есмінець HMS Defender D36 («Дефендер») і фрегат HNMLS Eversten F805 («Евертсом») військово-морських сил Нідерландів. Там вони приєдналися до американського есмінця ОРО USS Laboon («Лабуні»), який прибув раніше.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Міноборони України.

 

Ще 9 червня обидва корабля наблизилися до порту Стамбула і ошвартувалися поруч у бухті Золотий Ріг. Після відпочинку екіпажі вирушили через Босфор в Чорне море.

 

За даними систем навігації, які відстежують рух кораблів і суден у світовому океані, першим протоку Босфор пройшов британський есмінець, слідом за ним – нідерландський фрегат. Це відбулося приблизно об 11:30. Очікується, що кораблі візьмуть участь у щорічних маневрах «Сі Бриз».

 

Відомо, що і есмінець «Евертсом», і фрегат» «Дефендер» входять в ескадру, яка супроводжує новітній британський авіаносець QueenElizabeth.

 

Нагадаємо, що останній ще 23 травня вийшов у першу навколосвітню подорож у супроводі дев'яти кораблів: двох есмінців типу 45 – HMSDiamondі HMSDefender, двох фрегатів типу 23 – HMSKentі HMSRichmond, двох суден забезпечення – RFATidespringі RFAFortVictoria, а також американського ракетного есмінця USSTheSullivans(DDG-68) і нідерландського фрегата HNLMSEvertsen(F805). Поряд авіаносець супроводжує й атомна субмарина.На ньому самому базується 32 літальні апарати – палубні літаки F-35B з ескадрильї США VMFA-211 і Британії 817 SQN, а також морські піхотинці з 42 CDORM і три вертолітні ескадрильї – 815 NAS, 820 NASі 845 NAS.