Росія і США збільшили ядерний арсенал

11:58, 14.06.2021
Росія і США збільшили ядерний арсенал

Використання "ядерних кийків" призведе до фатальних наслідків у світі...

Кількість розгорнутих ядерних боєприпасів у світі станом на початок 2021 року збільшилась, причому значна частина перебуває в оперативному управлінні Росії та США.

 

Як інформує УМ, про це 14 червня йдеться у звіті Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

 

У ньому оцінюється поточний стан озброєнь, роззброєння та міжнародної безпеки. Ключовий висновок полягає в тому, що, попри загальне скорочення кількості ядерних боєголовок у 2020 році, їх більше розгорнули у складі оперативних сил.

 

У 2020 році США і Росія продовжували скорочувати свої загальні запаси ядерної зброї. Проте на початку 2021 року в обох було приблизно на 50 ядерних боєголовок в оперативному розгортанні більше, ніж роком раніше. Окрім цього, Росія збільшила свій загальний військовий ядерний арсенал приблизно на 180 боєголовок, в основному за рахунок розгортання більшої кількості міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування з декількома боєголовками (МБР) і балістичних ракет морського базування.

 

Розгорнуті стратегічні ядерні сили обох країн залишаються в межах договору СНО-3 (СНО-3 – двостороння російсько-американька угода про скорочення стратегічних наступальних озброєнь).

 

«І Росія, і США, схоже, підвищують значення ядерної зброї у своїх стратегіях національної безпеки», — сказав Ханс Крістенсен, молодший старший науковий співробітник програма SIPRI з ядерного роззброєння.

 

Зазначимо, що Росія і США разом володіють понад 90% світової ядерної зброї. Обидві країни мають і великі, і дорогі програми по заміні і модернізації своїх ядерних боєголовок, ракетних і авіаційних систем доставки, а також виробничих потужностей. У РФ, за даними SIPRI, наразі 6 255 боєголовок, а у США — 5 550. Для порівняння Китай має 350 ядерних боєголовок, а Франція — 290.

 

Девʼять ядерних держав — США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Корейська Народно-Демократична Республіка (Північна Корея) — дещо скоротили кількість ядерної зброї (з 13 400 одиниць ядерної зброї у 2020 році до 13 080 одиниць).

 

Попри це загальне скорочення, оціночна кількість ядерних боєприпасів, розгорнутих наразі в оперативних силах, збільшилася до 3 825 — у 2020 році їх було 3 720. Близько 2 тисячі з них (майже всі з яких належали Росії або США) знаходилися у стані підвищеної бойової готовності.

 

Зауважимо, що Україна посіла 12 місце у списку найбільших експортерів зброї 2016—2020 років за версією Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). У першій п’ятірці — США, Росія, Франція, Німеччина й Китай.

 

За даними SIPRI, одним із найгірших наслідків пандемії коронавірусу може стати посилення збройного протистояння в багатьох конфліктних зонах.