Байден спочатку мав би зустрітися із Зеленським, а потім з Путіним - Рау

11:44, 11.06.2021
Байден спочатку мав би зустрітися із Зеленським, а потім з Путіним - Рау

Глава МЗС Польщі Збігнєв Рау

Черговість зустрічей президента США Джо Байдена мала б бути іншою: спочатку він мав би зустрітися з Президентом України Володимиром Зеленським, а потім з Володимиром Путіним.

 

Про це під час візиту до Риги заявив  глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, відповідаючи на питання про запрошення Зеленського до Білого дому після зустрічі Байден-Путін

 

Як інформує УМ,про це  повідомляє польська «Dziennik Gazeta Prawna».

 

«Якщо йдеться про запрошення пана Президента Зеленського, то це було добрим рішенням, але черговість цих зустрічей, без сумніву, є невідповідною»,- підкреслив Рау.

 

Глава польської дипломатії зазначив, що рішення Вашингтона відмовитися від санкцій проти компаній, залучених до будівництва Nord Stream 2, не викликає розуміння і підтримки з боку Польщі.

 

Він звернув увагу, що питання цього газопроводу у політичному плані ділить країни ЄС і НАТО, підкреслюючи, що Німеччина спільно з Росією реалізовують свої економічні інтереси коштом безпеки регіону, зокрема України та Польщі.

 

«Коли ми встановлювали контакти з нинішньою американською адміністрацією, і я особисто з держсекретарем Ентоні Блінкеном, то американська сторона зазначила, що нічого не діятиметься без нас, всі рішення консультуватимуться… Я, і не лише я, а також й інші міністри нашої частини Європи, довідалися про зміну цієї позиції (щодо Nord Stream 2 – ред.), фактично, із ЗМІ», – наголосив Рау.

 

Міністр підкреслив, що для нього доволі несподіваним є те, що американська адміністрація консультує щодо політику щодо східного флангу (НАТО) з політиками іншої частини Європи.

 

«Складно це сприймати як зразкову модель співпраці й ми дуже чекаємо на пояснення у цій справі (Nord Stream 2 )»,- наголосив Рау.

 

Він зазначив,що ці пояснення з перспективи Польщі «можуть виявитися непереконливими», адже у Варшаві ніхто не змінив поглядів у питанні Nord Stream 2.

 

Рау також повідомив, що Польща не змінює своєї думки у питаннях базового елементу політики НАТО – відчинених дверей до членства в Альянсі, зокрема, східних сусідів.

 

«Це – найбільш драматичний момент, коли у цій політичній ситуації і при такому перебігу подій, ми не можемо розв'язати цю проблему (надання східним сусідам перспективи членства в НАТО)»,- підкреслив Рау.

 

Він звернув увагу, що Україна у світлі усе більш реальних загроз має не лише право на захист, але, відповідно до статуту ООН, має право очікувати на підтримку і звернутися про таку підтримку до інших країн.

 

«Усе вказує на те, що підтримка не означатиме швидкої атлантичної перспективи», – констатував глава польської дипломатії.

 

Повідомляється, що під час візиту до Риги глава МЗС Польщі зустрівся зі своїм латвійським колегою Едгаром Ринкевичсем, президентом країни Егілсом Левітсом та спікером латвійського Сейму Інарою Мурнієце.

 

Як повідомлялось, напередодні саміту G7, що проходитьу Великобританії, президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон провели двосторонні переговори, де обговорили питання Афганістану, Китаю, Ірану та Росії.

 

Саміт країн Великої сімки проходить в  Корнволлі  з 11 до 13 червня.

 

Зустріч президентів США та РФ відбудеться 16 червня у швейцарській Женеві.