Без гарячої води: «Нафтогаз» не дотримується домовленостей, досягнутих на нараді у президента

20:14, 01.06.2021
Без гарячої води: «Нафтогаз» не дотримується домовленостей, досягнутих на нараді у президента

Роботу котельні у Полтаві довелося зупинити.

Для проведення планового ремонту 31 травня була зупинена котельня «Полтаватеплоенерго», що на вулиці Ціолковського, 36, в обласному центрі, у межах графіка, оприлюдненого на сайті підприємства.У зв’язку з чим до 18 червня призупинена послуга з постачання гарячої води жителям мікрорайону Алмазний.

 

Проте так збіглося, що слідом за нею вже наступного дня зупинилися й решта котелень міста Полтави та області. Відтак усі полтавці лишилися без гарячої води. Фактично припинення постачання гарячої води пов’язано з відсутністю у підприємства  природного газу.

 

«Як ви знаєте, питання забезпечення теплопостачальних підприємств природним газом розглядалося на нараді у Президента України 21 травня поточного року, де були присутні представники всіх структур, які так чи інакше регламентують діяльність теплоенерго. Цими ж днями ПОКПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» отримало пропозицію від НАК «Нафтогаз України» щодо придбання природного газу в червні. Але ж надісланий проект договору містить умови, що суперечать домовленостям, досягнутим на нараді у Глави Держави, — повідомив речник ПОК-ПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» Олександр Циганок.

 

— Можна спрогнозувати, що неминучим наслідком запропонованих НАК «Нафтогаз України» умов постачання природного газу зокрема стане значне подорожчання теплової енергії для населення. На наше переконання, у нинішніх складних умовах такий крок є абсолютно неприйнятним. Єдине, що хотілося б додати: нині Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго» та Асоціація міст України формують спільне звернення до Офісу Президента стосовно недотримання НАК «Нафтогаз України» попередньо досягнутих домовленостей. Тож сподіваємося на те, що внесені до проекту договору дискримінаційні умови, які  в ультимативній формі нав’язуються як «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО», так і іншим теплопостачальним підприємствам України, спільними зусиллями все ж таки вдасться привести в межі досягнутих домовленостей, а отже, повернути гарячу воду до осель як полтавців, так і жителів інших регіонів».

 

Олександр Циганок іще раз наголошує: обласне комунальне підприємство-теплопостачальник не може підписати договір на придбання природного газу на тих умовах, які нав’язує газопостачальник.

 

«Я не думаю, що полтавцям стане від цього легше, — додає він, — але все ж хотів би звернути увагу на той факт, що це проблема не тільки міста Полтави, а й усієї України, а отже, розв’язати її на місцевому рівні у принципі неможливо. Відтак нагорі мають прислухатися до наших волань про допомогу».

 

Нагадаємо, після офіційної відміни механізму ПСО (публічних спеціальних обов’язків) НАК «Нафтогаз України», вимагаючи, аби теплоенерго платили за газ для підігріву води (хоч споживачі розраховуються за цю послугу наприкінці місяця, що настає за тим, упродовж якого надавалася послуга, у грошовому еквіваленті ця розбіжність розрахунків у часі — так званий «касовий розрив» — у літню пору становить 20—30 мільйонів гривень, а взимку може сягати 250—300 мільйонів гривень), могла перекрити блакитне паливо вже з 1 травня.

 

Щоб не лишити як індивідуальних побутових споживачів, так і соціально значущі структури без гарячої води, ПОКПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» взяло банківський кредит. Тоді це врятувало ситуацію. Однак лише на деякий час.

 

І все ж на теплопостачальному підприємстві налаштовані оптимістично. «Гадаю, уже найближчим часом ситуація буде врегульована на рівні керівництва держави, — висловлює сподівання речник ПОКПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО». — Адже в розпал боротьби з коронавірусною інфекцією позбавляти гарячої води медичні установи, дошкільні виховні та інші соціально значущі заклади, на наше тверде переконання, є абсолютно неприпустимим».