На Банковій відбулася акція на підтримку Стерненка «Покажіть нам справедливість», фото

20:40, 30.05.2021
На Банковій відбулася акція на підтримку Стерненка «Покажіть нам справедливість», фото

Близько тисячі активістів провели акцію «Покажіть нам справедливість» під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у неділю ввечері.

 

Акцію організували напередодні оголошення рішення щодо розгляду апеляційного скарги у справі Стерненка Одеським апеляційним судом, яке заплановане 31 травня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують активісти у соцмережах.

 

Сам Сергій Стерненко, який перебуває під домашнім арештом, також відреагував на акцію і подякував прихильникам у соцмережах.

 

Під час включення через мобільний дзвінок Стерненко заявив, що йому невідомо, яке рішення винесе у понеділок суд у його справі:

 

«Як би там не було, я знаю, що, ми вже з вами живемо в абсолютно іншій країні, аніж кілька років, тому що ми не боїмося. Попри те, що у сусідніх тоталітарних країнах режими намагаються придушувати права людини і це ж подекуди відбувається в нас, між нами і ними є суттєва відмінність, яка полягає в тому, що ми їх не боїмося, не боїмося сказати "ні", коли треба говорити "ні", ми не боїмося виходити на вулиці».

 

Тоді як учасники заходу принесли на Банкову обмальовані двері та плакати з написами: "До дверей більше уваги, ніж до громадянина", "Free Sternenko", "Свободу політв'язням", "Волю Стерненку" та інші.

 

 

Підходи до самої будівлі Офісу з боку вулиці Банкової обгородили металевим парканом, за яким кордоном стоять правоохоронці.

 

Напроти будівлі учасники встановили плакат із написом "Тобі не личить диктатура" та зображенням президента Володимира Зеленського і самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Він став певною селфі-зоною для бажаючих.

 

 

"Єдиний спосіб досягти справедливості в Україні – це боротися за неї. І ми продовжимо це робити, поки не отримаємо справедливості для всіх", - зазначили організатори акції, яка тривала близько години.

 

При цьому, вони закликали людей у понеділок також прийти на Банкову після того, як буде виголошено рішення суду, для того, щоб "святкувати, чи лютувати".

 

Адвокат Стерненка Віталій Коломієць заявив, що справа активіста "де-юре розсипалася, юридичної складової в ній не залишилося, залишилися тільки політична складова".

 

На його думку, люди прийшли до президента, «щоб зрозуміти, на чиїй він стороні: чи він на стороні цих усіх "рішал" і ганебних політиків, постсовкового політичного дискурсу, чи все ж таки він бачить якесь майбутнє для країни».

 

 

Акція "Покажіть нам справедливість" також відбулася у Львові перед міською Ратушею, у Запоріжжі перед будівлею облдержадміністрації та в інших містах України. 

 

 

Нагадаємо, що 31 травня колегія суддів Одеського апеляційного суду має оголосити рішення у справі щодо скарги екскерівника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка та Руслана Демчука на вирок Приморського райсуду міста, який визнав їх винними у викраденні жителя Лиманського району Сергія Щербича, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї і призначив покарання у вигляді 7 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

 

До оскарження вироку обом обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 9 квітня Одеський апеляційний суд змінив його на цілодобовий домашній арешт.

 

Стерненко заперечує свою причетність до викрадення і наполягає на політичній умотивованості справи.