З Білорусі українських пацієнтів вивозитимуть суходолом – МЗС

15:51, 28.05.2021
З Білорусі українських пацієнтів вивозитимуть суходолом – МЗС

Українців, котрі лікуються у Білорусі вивозитимуть реанімобілями

Наразі в Білорусі перебуває 26 громадян України, які чекають на операції з трансплантології.

 

Такі дані міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба озвучив в ефірі «одного з українських телеканалів».

 

Як інформує УМ,про це  повідомляє пресслужба МЗС.

 

«З 26 громадян України, які нині на операціях у Білорусі, 10 вже на зв’язку з посольством. Це люди, які потребують нашої допомоги і звернулися до МЗС. Двом з цих десятьох ми її вже надали. Про решту 16 осіб нам відомо, однак вони поки не заявили про потребу в допомозі», – сказав Кулеба.

 

Він згадав про випадок громадянки України, яка повідомила в соцмережах про проблеми з поверненням в Україну.

 

За словами міністра, МЗС домовилося з Харківською обласною державною адміністрацією про реанімобіль, який приїде по українку до Мінська у визначену дату.

 

«Крім того, ми знайшли ще один реанімобіль, який буде постійно в розпорядженні, щоб вивозити людей. МОЗ також вживає усіх заходів для захисту прав українських пацієнтів в Білорусі», – зауважив голова міністерство.

 

Як повідомляє пресслужба МЗС, після закриття авіасполучення між Україною та Білоруссю це відомство, а також Міністерство охорони здоров’я працюють над логістичними проблемами українських громадян, які лікуються в білоруських лікарнях.

 

Український уряд оголосив, що припиняє авіасполучення з Білоруссю та  на позачерговому засіданні схвалив заборону білоруським літакам використовувати повітряний простір України. 

 

26 травня авіарегулятор ЄС закликав усі світові компанії уникати повітряного прсотору Білорусі з міркувань безпеки після інциденту з бортом Ryanair.

 

До того, країни-члени Європейського союзу ввели заборону на використання білоруською авіацією повітряного простору всіх 27 держав ЄС.

 

Приводом для таких дій став інцидент, коли літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, вимушено посадили 23 травня в Мінську через повідомлення про мінування, яке виявилося хибним.

 

Для супроводу пасажирського літака Білорусь підняла в небо винищувач МіГ-29.

 

За інформацією білоруських державних медіа, наказ про це віддав особисто Олександр Лукашенко.

 

Після екстреної посадки в Мінську був затриманий білоруський опозиційний журналіст і блогер Роман Протасевич.

 

Також була затримана і його дівчина-росіянка.