Україна може закупити французькі винищувачі

15:19, 28.05.2021
Україна може закупити французькі винищувачі

Красиві французькі винищувачі можуть поповнити арсенал українських ВПС

Очікується, що президент Франції Еммануель Макрон просуватиме продаж винищувачів Rafale під час свого візиту влітку до України.

 

Київ може більше залежати від підтримки Франції через майбутню відставку канцлера Німеччини Ангели Меркель.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Foreign Ukraine.

 

«Українські Військово-Повітряні Сили (ВПС) знаходяться в скрутному становищі.  З моменту розпаду Радянського Союзу 30 років тому вони не отримали жодного нового літака. Але нещодавнє нарощування російських військ на Кримському півострові підкреслює ймовірність (але, на щастя, не неминучість) загострення військового конфлікту з більш могутнім сусідом України. А в бойових діях 2014 року українські бойові літаки зазнали великих втрат від російських ракет», - пише  в аналітичній публікації магістр у сфері вирішення конфліктів Джорджтаунського університету і викладач Корпусу миру в Китаї  Себастьян Роблін.

 

У травні 2020 року Київ оголосив про наміри  витратити до 7,5 мільярдів доларів протягом наступних 15 років на переозброєння своїх військово-повітряних сил, закупивши від 36 до 42 перспективних багатоцільових реактивних винищувачів.

 

Франція, як повідомляється, оптимістично налаштована, що її винищувач Rafale 4,5 підходить для України і готова надати фінансову підтримку.

 

Оновлення застарілих ВПС України – неминучий довгостроковий проект.

 

Офіційно планується придбати від 6 до 12 бойових літаків в період з 2023 по 2025 роки, щоб почати ознайомлення особового складу, а згодом ще 30 літаків придбати в період з 2025 по 2030 роки.

 

Вони замінять українські винищувачі МіГ-29 Fulcrum малої дальності.

 

Крім того, Україна планує витратити 1,43 мільярда доларів на нові середні транспортні літаки, які надійдуть в експлуатацію в 2027-2035 роках, 1,25 мільярда доларів на капітальний ремонт навчальних літаків L-39 Albatross і 1,79 мільярда доларів на оснащення чотирьох полків новими літаками середньої дальності.

 

Rafale – дивовижний фаворит, тому що він більш дорогий варіант, аніж американські реактивні винищувачі або шведські Gripen, які також розглядаються Україною.

 

Але у Парижі оптимістично дивляться на те, що гарантія в розмірі до 85% позики Києву на оплату покупки Rafale (на яку вже виділено 1,5 мільярда євро) закріпить угоду.

 

Франція також вказує на існуючий комерційний механізм продажу літаків Україні, створений для угоди на 551 мільйон євро щодо постачання 55 вертольотів Airbus.

 

Париж і Вашингтон також можуть запропонувати винищувачі на щедрих умовах в рамках більш тривалої гри: не дати Китаю купити українського виробника двигунів «Мотор Січ».

 

Китайські фірми зіткнулися з труднощами при виробництві високопродуктивних турбовентиляторних двигунів для своїх реактивних винищувачів.

 

Технології «Мотор Січ» можуть сприяти подоланню цього технологічного недоліку.

 

Китайський магнат Ван Цзин вже володіє 56-76% акцій «Мотор Січ», але Україна націоналізувала компанію через тиск з боку Вашингтона.

 

З чуток, купівля «Мотор Січ» французьким виробником двигунів Safran може назавжди закрити цю можливість.