Європейський суд підтвердив право українських журналістів на конфіденційність

11:17, 20.05.2021
Європейський суд підтвердив право українських журналістів на конфіденційність

Наталка Седлецька - співавтор кількох гучних викриттів щодо політичної корупції в Україні

Європейський суд з прав людини ( ЄСПЛ) виніс рішення на користь української журналістки-розслідувачки Наталки Седлецької, яка бореться за захист даних свого смартфону від  посягання державних службовців та правоохоронних органів.

 

Постанова створює прецедент для України та практики ЄСПЛ.

 

Як інформує УМ, про йдеться у  висновку ЄСПЛ.

 

Наталія Седлецька, журналістка-розслідувач Української служби «Радіо Свобода», ведуча телепрограми-розслідування  «Схеми: корупція в деталях» , веде трирічну битву, щоб захистити свої телефонні записи від вилучень українською прокуратурою.

 

Європейський суд з прав людини зазначає, що дані Седлецької повинні бути захищені від доступу, посилаючись на  статтю 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. 

 

Він також підготував інформацію про захист джерел журналістів для функціонування вільної преси.

 

Рішення було схвалено під підпорядкуванням раніше порушеної кримінальної справи за фактом імовірного розгляду державної таємниці журналістів у 2017 році Артемом Ситником, директором Національного антикорупційного бюро України. 

 

Протягом аналізованого періоду «Схеми» повідомляли  про кілька розслідувань за участю українських високопосадівців.

 

Роботодавець Седлецької, Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, привітав  постанову ЄСПЛ, заявивши, що вона потребує захисту «конфіденційності журналістських комунікацій і встановлює обмеження для виконавчої влади».

 

Експерти з Регіонального інституту розвитку преси, української організації із захисту прав ЗМІ, заявили  , що рішення ЄСПЛ щодо захисту конфіденційності Седлецької Створює «прецедент не тільки для України, а й загальної практики ЄСПЛ», і це буде беззмінним для інших журналістів, джерела та дані,  якіих можуть опинятись під загрозою.

 

Седлецька -  співавтор кількох викриттів щодо політичної корупції та зловживання державними посадами в Україні, а також міжнародних схем відмінення грошей.