Міністр Федоров обцяє цифрову прописку

10:59, 17.05.2021
Міністр Федоров обцяє цифрову прописку

Віце-прем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розтлумачив нововведення.

В Україні планують змінити процедуру прописки - процес буде переведений в онлайн-режим і стане більш зручним.

 

Як інформує УМ, про це поінформував віце-прем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час форуму "Україна. 30" у понеділок.

 

За словами Федорова, прописатися онлайн можна буде через мобільний додаток «Дія».

 

«Або чиновник, який вимагає цю довідку, зможе сам онлайн перевірити – не потрібно буде взагалі носити з собою папірці. Це революційний законопроект, він лібералізує інститут прописки. Відв’язують прописку від максимальної кількості життєвих ситуацій. Необхідно встановити додаток” Дія”, або на порталі” Дія” авторизуватися, вказати місце, де ви хочете авторизуватися, прописатися», – сказав міністр.

 

Він також пояснив, як працюватиме нова процедура після її остаточного впровадження.

 

«Якщо ви володієте нерухомістю і хочете прописатися, то взагалі така прописка буде декларативною. Ви просто вказуєте адресу, вона підтягується дуже зручно, і ви прописуєтеся. Якщо ви хочете прописатися в іншої людини, і ви не володієте цією нерухомістю, тоді цій людині прийде оповіщення, посилання, де йому потрібно буде підписати або в додатку “Дія”, або на порталі “Дія” електронним підписом. Тим самим людина підтвердить, що ви у неї прописуєтеся, і відбудеться процес реєстрації. Тобто ми взагалі прибираємо офлайн-складову, не потрібно буде ходити в ЦНАП, або молодим хлопцям у військкомат, все відбувається чисто онлайн. З іншого боку, без вашої згоди у вашому будинку, квартирі ніхто не зареєструється», – зазначив Федоров.

 

До речі, до 2024 року в Україні планується оцифрувати всі державні послуги, охопити 95% населення доступом до якісного інтернету і навчити 6 мільйонів українців базової цифрової грамотності, а також втричі збільшити обсяг надходжень в ІТ-галузь.

 

Так, президент Володимир Зеленський сказав, що за останні півроку понад 2 мільйони громадян вперше отримали доступ до 4G, мільйон українців навчились азів цифрової грамотності, а цього року влада прагне забезпечити доступом до фіксованого інтернету 3 тисячі українських сіл, їхні школи, лікарні та бібліотеки.

 

Перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб зазначив, що для безпечного використання цифрових документів по всій країні з 17 травня у додатку "Дія" запрацював новий сервіс – статичний QR, що допоможе надати цифрові документи готелям та невеликим організаціям.

 

Комплексна послуга "єМалятко" відтепер стає доступною для мешканців тимчасово окупованих територій. Через "Укрпошту" батьки зможуть отримати оригінал паперового свідоцтва про народження дитини після його замовлення онлайн.