Стефанишина нагадала НАТО про обіцянку щодо членства України

14:33, 15.05.2021
Стефанишина нагадала НАТО про обіцянку щодо членства України

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина нагадує, що минуло вже 13 років з часу Бухарестського саміту, на якому було вирішено, що Україні та Грузії буде надано членство.

 

Відтак, за її словами, Україна наполягає на виконанні обіцянки, яку отримала під час Бухарестського саміту НАТО в 2008 році.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пані Стефанишина заявила під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму з нагоди Дня Європи в Україні у суботу.

 

"Минуло вже 13 років з часу Бухарестського саміту, на якому було вирішено, що Україні і Грузії в майбутньому буде надано членство. І зараз ми в такій ситуації, що наполягаємо на виконанні цієї обіцянки", - сказала віце-прем'єр-міністр.

 

І додала, що дана обіцянка закріплена, і на наступному саміті вона буде підтверджена, тож заява цього саміту прокладе дорогу до ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО).

 

При цьому Стефанишина зазначила, що питання присутності президента України Володимира Зеленського на саміті НАТО 14 червня не є визначальним, уряд в даний час зосередився на змістовних питаннях.

 

"Ми не розчаровані щодо очікуваних результатів саміту. І плануємо, що наступний саміт буде присвячений не дискусії, а прийняттю рішень. І це обов'язково створить платформу, на якій буде присутній наш президент", - зазначила віце-прем'єр.

 

Вона наголосила, що рішення про ПДЧ і членство в Альянсі дуже важливі для України:

 

"Але я думаю, що надання Україні ПДЧ на даному етапі є навіть більш важливим для самого Альянсу, щоб продемонструвати трансатлантичну єдність і показати, що є "план Маршалла" для демократичного розвитку. І до того ж, щоб на наступному етапі показати, що Росія не має права голосу в Альянсі".

 

Стефанішина підкреслила, що НАТО має продемонструвати, що Росія не має права вето в Альянсі.

 

На її переконання, нове керівництво США також підтримує ідею членства України в НАТО.

 

Нагадаємо, проведення чергового саміту НАТО заплановано на 14 червня в Брюсселі. У ньому візьмуть участь тільки країни-члени, без залучення країн-партнерів, серед яких і Україна.

 

Як повідомляла «УМ», колишній заступник генсекретаря НАТО Александр Вершбоу вважає, що члени НАТО не поспішають надавати Україні членство в Альянсі, бо бояться спровокувати нову агресію з боку Росії.