Росія прагне поглинути частини Донбасу переконані у ЄС

09:29, 13.05.2021
Росія прагне поглинути частини Донбасу переконані у ЄС

Представники європейських організацій фіксують і аналізують російські загрози на Донбасі.

У Європейському Союзі вважають, що Росія намагається поступово поглинути частини Східної України, тому на Заході й розглядають способи підтримки Києва.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в документі, який цього тижня ЄС представив державам-членам та з яким 12 травня ознайомилось агентство Bloomberg.

 

У документі ЄС заявляє, що такі кроки Кремля, як організація незаконних виборів і видача паспортів місцевим жителям, «спрямовані на фактичну інтеграцію непідконтрольних уряду територій України в Росію».

 

Згідно з повідомленням, зовнішньополітичне відомство ЄС підготує доповідь з цього питання.

 

У документі ЄС представлені варіанти, які ЄС може застосувати для підвищення стійкості України перед обличчям російської агресії. Серед них:

 

- посилення підтримки в боротьбі з "гібридними загрозами, включаючи протидію кіберзагрозам і дезінформації";

 

- допомога українській програмі вакцинації від коронавірусу, "особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну та соціально-економічну кризу";

 

- підвищення енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії;

 

- посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму і окремих районів Донбасу;

 

- розгляд питання про дозвіл Україні брати участь в деяких проектах ЄС в області безпеки.

 

Згідно з документом, подальші санкції проти РФ будуть залежати від «подальшого серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України».

 

Згідно з окремим документом, посли Євросоюзу в комітеті з економічної політики і безпеки під час обговорення цього документа у вівторок висловили різні думки.

 

Одна група в цілому підтримала терміни і зміст варіантів, у той час як інша заявила, що в пропозиціях не приділяється достатньої уваги реформам, які Україна повинна здійснити сама, і що державам-членам слід більше подискутувати, перш ніж вивчати можливості співпраці за участю програм безпеки блоку.

 

Нагадаємо, що 12 травня уповноважена Верховної Ради України із прав людини Людмила Денісова заявила, що Росія прискорила спрощену видачу паспортів українцям на непідконтрольних Києву територіях.

 

Читайте також: Традиційний ігнор втрат на фронті