Із Гази по Ізраїлю випущено до 130 ракет

09:04, 13.05.2021
Із Гази по Ізраїлю випущено до 130 ракет

Ізраіль - під інтенсивним обстрілом ХАМАСівців

Із Гази по центру і півночі Ізраїлю в період з 20:00 12 травня до 6:00 13 травня було випущено близько 130 ракет.

 

Як інформує УМ, про це 13 травня повідомила пресслужба Армії оборони Ізраїлю.

 

Судячи зі звіту ЦАХАЛу, інтенсивність обстрілів була нижче, ніж в ніч на 12 травня, але жертв уникнути не вдалося — тільки від ударів по Ашкелону постраждали щонайменше 20 осіб. Протиракетна система «Залізний купол» збила десятки ракет (24 ракети впали на території Гази), але не перехопила ракети в Петах Тіква і Рішон-ле-Ціоні — там були прямі влучення в житлові будинки, кілька людей отримали поранення.

 

На тлі обстрілів ввечері тривали сутички і бійки між арабським та єврейським населенням в Хайфі, Назареті, Тіверіаді, Лоді, в передмісті Тель-Авіву Бат-Ямі та інших районах. Сутички супроводжувалися погромами і підпалами майна, в тому числі поліцейського. По обидва боки постраждали щонайменше 20 людей. Заарештовано близько 374 осіб.

 

ЦАХАЛ минулої ночі наносив удари по владним структурам ХАМАСу в Газі, включаючи будівлі служби внутрішньої безпеки, офіс голови служби внутрішньої безпеки та будівлі центрального банку. Також армія повідомила, що за 12 травня знищені 16 членів воєнізованого крила ХАМАС, командир руху і основна інфраструктура бойовиків. В цілому за дві доби ліквідовано понад 600 обʼєктів.

 

Командування ЦАХАЛу затвердило кілька планів наземної операції. Зараз йде підготовка і перекидання техніки.

 

Крім вищевказаного, ввечері відбулася розмова між президентом США Джо Байденом і премʼєр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Байден заявив про підтримку Ізраїлю і його «права захищати свій народ», але закликав до «відновлення спокою». Ізраїльський премʼєр заявив, що має намір повернути контроль за порядком в містах.

 

Палестинська сторона в цей час обговорила ситуацію з Росією. Представник ХАМАСу Муса Абу-Марзукі заявив заступнику міністра закордонних справ Росії Михайлу Богданову про готовність піти зупинити атаки «на взаємній основі». ХАМАС просить надати міжнародний тиск на Ізраїль, щоб той припинив застосовувати силу проти мусульман в Єрусалимі.

 

Нагадаємо, що 10 травня рух ХАМАС і бойовики «Ісламського джихаду» почали масований ракетний обстріл півдня і центру Ізраїлю. ЦАХАЛ у відповідь почав операцію «Страж Стіни».Ракетні удари посилилися 11 травня і тривали 12 травня. У місті Лод і інших змішаних населених пунктах спалахнули масові заворушення і міжетнічні сутички

 

За останніми даними, загинули 6 ізраїльтян і 67 палестинців, в тому числі 17 дітей. Поранених з обох сторін понад тисячу.

 

Загалом, палестинці випустили по Ізраїлю близько 1600 ракет за три дні.