Путін пропонує Держдумі денонсувати Договір про відкрите небо

10:17, 11.05.2021
Путін пропонує Держдумі денонсувати Договір про відкрите небо

Президент Росії Володимир Путін пропонує Держдумі денонсувати Договір про відкрите небо. Відповідний законопроєкт він вніс до російського парламенту.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує сайт Держдуми РФ у вівторок. 

 

Голова Держдуми В'ячеслав Володін з цього приводу заявив: "Ця угода працює майже 30 років. Вона дає право учасникам договору (а це 34 з 57 країн ОБСЄ) здійснювати обльоти територій один одного для спостереження за військовою діяльністю, при цьому, не обмежуючи і не забороняючи будь-яких категорій озброєнь".

 

За його словами, рішення Росії вийти з Договору про відкрите небо пов'язане з тим, що в листопаді 2020 року із цього договору "першими і в односторонньому порядку" офіційно вийшли США.

 

Пан Володін заявив, що Росія нібито "завжди виступала і виступає за збереження міжнародних домовленостей на принципах довіри і взаємної поваги".

 

І додає, що Держдума не може "піддавати ризику національну безпеку країни", тому законопроєкт про денонсацію Договору про відкрите небо розглянуть "в пріоритетному порядку" на засіданні вже 11 травня.

 

Нагадаємо, 22 листопада 2020 року Рада національної безпеки Сполучених Штатів підтвердила вихід країни з Договору з відкритого неба. За пів року до того на той час президент США Дональд Трамп пояснював такі наміри тим, що Росія не дотримувалась договору.

 

Трамп заявляв, що залишає можливість повернутися до виконання Договору, якщо і Росія буде повністю його виконувати.

 

Договір про відкрите небо був підписаний у березні 1992 року. Він дозволяє 34 державам-членам Організації з безпеки та співробітництва в Європі (в тому числі Україні, Росії і США) здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного.