У КМДА апелювали Банковій щодо закидів про марш на честь дивізії «Галичина»

13:58, 01.05.2021
У КМДА апелювали Банковій щодо закидів про марш на честь дивізії «Галичина»

Марш 28 квітня до дня створення Дивіізії "Галичина" (Фото depo.ua)

У Київській міській держадміністрації стверджують, що марш, який пройшов у Києві 28 квітня, був заявлений не як акція до дня створення дивізії СС «Галичина», а як марш вишиванок.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у заяві КМДА оприлюдненій 1 травня на її сайті.

 

Крім того, там наголосили, що міська влада не дає дозволів, не погоджує і не може заборонити проведення мирних акцій та зборів, гарантоване громадянам Конституцією.«Відповідно до процедури, організатори ставлять до відома міську владу і правоохоронців про проведення тієї чи іншої акції [...] Марш, який відбувся 28 квітня, був заявлений не як акція до дня створення дивізії СС «Галичина», а як патріотичний марш вишиванок. А ті, хто заявляє про те, що місто нібито мало заборонити марш – або не компетентні і не знають Конституції і законів, або свідомо маніпулюють. Оскільки мали б знати, що місто не має таких повноважень», — науважили в адміністрації.

 

У КМДА також нагадали, що громадський порядок під час акцій забезпечують правоохоронці, які можуть притягнути до відповідальності громадян за порушення закону.

 

Водночас, у відомстві наголосили, що пропаганді тоталітарних режимів не може бути виправдання «навіть якщо хтось намагається прикритися вишиванками».

 

Нагадаємо, напередодні Офіс президента виступив із заявою через проведення у Києві маршу на честь дивізії СС «Галичина». Там, зокрема, наголосили, що очікують від Віталія Кличка звіту про те, чому стало можливим проведення цього заходу.

 

Також 28 квітня в центрі Києва пройшов марш вишиванок у річницю створення дивізії «Галичина», яка з 1943 до 1945 року воювала у Другій світовій війні у складі Ваффен-СС нацистської Німеччини. Марш організували націоналістичні організації «Суспільство майбутнього», «Правий сектор», ВО «Свобода», внуки ветеранів дивізії «Галичина», Союз ветеранів АТО, ініціатива Ukrainian military Honor та інші. У ньому взяли участь кілька сотень людей.

 

Поліція склала адмінпротокол щодо учасника маршу за використання забороненого нацистського вітання.

 

Проведення маршу засудили Офіс президента, Міністерство закордонних справ, низка народних депутатів, глава Інституту національної пам’яті, посол Німеччини в Україні та інші.