Оголошений контрабандистом Вадим Альперін позивається через втрату громадянства

17:33, 29.04.2021
Оголошений контрабандистом Вадим Альперін позивається через втрату громадянства

Вадим Альперін (в центрі) фігурує у кількох кримінальних провадженнях і часто буває у суді.

Бізнесмен Вадим Альперін, якого в Офісі президента вважають одним з найвпливовіших контрабандистів, подав позовну заяву проти Державної міграційної служби через втрату громадянства України.

 

Позовну заяву Альперіна зареєстровано у Одеському окружному адміністративному суді.

 

Як повідомляє Україна молода, про це свідчать дані Судового реєстру.

 

Зокрема, раніше позивач потрапив під санкції президента щодо низки контрабандистів і був позбавлений громадянства.

 

Відтак, бізнесмен вимагає визнати протиправною підготовку документів для втрати громадянства та зобов’язати ДМС відкликати таке подання.

 

У матеріалах справи йдеться, що 20 квітня Альперін поштою отримав повідомлення від Одеської міграційної служби. З нього чоловік дізнався, що втратив громадянство України за указом Володимира Зеленського від 14 квітня 2021 року.

 

Альперін мтверджує, що ДМС не уточнила, що стало підставою для підготовки подання про втрату громадянства, і не довела існування таких підстав. Тому, на його думку, міграційна служба не мала права готувати подання.

 

Також бізнесмен стверджує, що без громадянства він буде позбавлений можливості захищати свої права та інтереси в кількох кримінальних справах, де фігурує як підозрюваний та обвинувачений. Альперін вважає, що міграційна служба розпочне "негайні дії, спрямовані на його примусове видворення з України".

 

З матеріалів позовної заяви відомо, що указ Зеленського, яким чоловіка позбавили громадянства, має номер 161/2021. Отже судові рішення за позовом Альперіна є першим офіційним підтвердженням існування такого указу, адже документ не оприлюднений на сайті президента, а раніше інформація про його підписання публікувалась з посиланням на неофіційні джерела.

 

Суд прийняв заяву Альперіна і призначив підготовче засідання на 21 травня.

 

Міграційну службу зобов’язали надати суду докази для розгляду справи. Зокрема, інформацію про те, що стало підставою для позбавлення Альперіна громадянства та підготовки відповідного подання, а також копію подання та доданих до нього документів.

 

Сам бізнесмен просив тимчасово, до рішення по суті, заборонити примусово видворяти його з України. Однак суд у цьому відмовив.

 

Нагадаємо, 2 квітня на засіданні РНБО ввели санкції проти топ-десятки української контрабанди. Вже 21 квітня Офіс президента оприлюднив указ про застосування санкцій щодо ще 13 осіб.

 

Після цього від роботи відсторонили понад 100 працівників Держмитслужби, серед яких – 17 керівники митниць і митних постів.

 

Трьох осіб зі списку "контрабандистів", зокрема, Альперіна, президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства. Кабінет міністрів готує процедуру депортації цих трьох осіб.