Майя Санду розпустила парламент Молдови і оголосила дострокові вибори

20:03, 28.04.2021
Майя Санду розпустила парламент Молдови і оголосила дострокові вибори

Майя Санду таки розпустила парламент, де більшість складає партія її попередника Додона.

Президентка Молдови Майя Санду підписала указ про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 11 липня.

 

За її словами, це стало можливим після того, як Конституційний суд визнав неконституційним введення надзвичайного стану в Молдові.

 

Як інформує Україна молода, про це Санду повідомила на брифінгу в середу.

 

"Громадяни отримали право вирішувати своє майбутнє, а відповідальність за це майбутнє - на наших плечах", - заявила президентка Молдови.

 

І додала, що потрібно покласти край тому хаосу, до якого призвела діяльність парламенту і бажання окремих можновладців вкрасти ще більше. 

 

Зауважимо, що політична криза у Молдові почалася через те, що депутати парламенту на засіданні 23 квітня прийняли проєкт постанови парламенту про узурпацію влади Конституційним судом "на користь політичних інтересів президента" Маї Санду.

 

Адже КС визнав, що Санду має право оголосити дострокові парламентські вибори.  Постанову підтримали депутати від Партії соціалістів (ПСРМ), лідером якої є колишній президент Ігор Додон, і Pentru Moldova (фракція "Шор" і ексдемократи).

 

Після цього парламент Молдови проголосував за скасування указу про призначення Домніки Маноле суддею Конституційного суду, яка була призначена за квотою законодавчого органу і обіймала посаду глави КС.

 

Ввечері того ж дня Конституційний суд Молдови призупинив рішення парламентської більшості, яким депутати скасували указ про призначення Домніки Маноле суддею КС.