У Зеленського наполягають на зустрічі з Путіним, а не з сепаратистами ОРДЛО

10:03, 24.04.2021
У Зеленського наполягають на зустрічі з Путіним, а не з сепаратистами ОРДЛО

Зеленський усе ще хоче зустрітися на Донбасі саме з Путіним, а не з ватажками бойовиків. (Фото Офісу президента)

Керівництво Офісу президента України вважає, що потрібно розділяти пропозицію Володимира Зеленського зустрітись із президентом Росії Володимиром Путіним на Донбасі та ідею представника Кремля Дмитра Козака провести зустріч радників «нормандської четвірки» на лінії розмежування.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив у коментарі ЗМІ радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

 

«Давайте розділяти два різних процеси. Є ідея, ініціатива, пропозиція президента Володимира Зеленського, яка до речі вже підтримана паном Путіним, про прямий міжпрезидентський діалог. Аби, по-перше, зняти суттєву напругу, а, по-друге, вийти з свого роду стагнації по темі Донбасу.  В свою чергу  Дмитро Козак запропонував абсолютно інше, безвідносно до президентських ініціатив - провести на Донбасі переговори із залученням представників Німеччини, Франції, України, Росії та тих, кого російська сторона вважає представниками ОРДЛО», - розтлумачив дві ініціативи Києва і Москви пан Подоляк.

 

На Банковій переконані, що ідея Козака може "розмити ідею переговорів як таких" та "позбавити сенсу існуючі формати, їхні напрацювання". Щодо залучення до перемовин представників терористичних угруповань, які самостійно нічого не вирішують, "зробило би вже на старті такі переговори неконструктивними".

 

Водночас, пропозицію Козака можна розглянути і опрацювати на рівні Тристоронньої контактної групи, заявили в Офісі президента.

 

"Але фундаментальна пропозиція президента України організувати переговори з президентом Росії – на українському Донбасі чи в іншому місці – може створити такий рівень діалогу, який, по-перше, буде взаємодіяти з усіма іншими лініями переговорів, а по-друге – активізує сам процес, зробить його справді змістовним. Саме ця пропозиця є максимально конструктивною", – заявив пан Подоляк.

 

Зауважимо, що напередодні представник Кремля Дмитро Козак в своєму листі запропонував радникам країн нормандського формату до 27 квітня зустрітися на Донбасі і обговорити питання перемир'я. Він також запропонував представникам Франції, Німеччини, Києва зустрітися на Донбасі за участі переговорників від бойовиків Луганської та Донецької областей.

 

Тоді як за кілька днів до цього президент Зеленський заявив, що готовий зустрітись із російським президентом Путіним "у будь-якій точці українського Донбасу".

 

Путін натомість запропонував Зеленському зустрітися в Москві "в будь-який зручний час", але відмовився обговорювати проблему Донбасу. Мовляв, Київ має вести переговори з цього питання із ватажками сепаратистських «республік».