За активністю РФ в Арктиці уважно стежать у США

11:57, 06.04.2021
За активністю РФ в Арктиці уважно стежать у США

Арктика перетворюється на військовий полігон Росії?

Сполучені Штати «дуже пильно» стежать за військовою діяльністю Росії в Арктиці.

 

Як інформує УМ, про це у понеділок, 5 квітня, заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

 

«Ніхто не зацікавлений у тому, щоб Арктика стала мілітаризованою», - заявив речник Пентагону, коментуючи російську військову активість в регіоні, відповідаючи на питання журналіста наскільки його відомство стурбоване повідомленнями про випробування зброї та супутниковими знімками нових російських баз.

 

Зауважимо, що США мають інтереси національної безпеки в Арктиці. Цей регіон є життєво важливим як для національної оборони, так і як «потенційний стратегічний коридор» між Індо-Тихоокеанським регіоном, Європою та США, пояснив речник Пентагону.

 

Варто додати, що Арктика має важливе стратегічне значення для всіх прикордонних країн з військової та економічної точок зору. Вважається, що там є великі запаси нафти, газу, а також цінних мінеральних ресурсів, що вже неодноразово спричиняло територіальні суперечки.

 

Нагадаємо, що в кінці березня російський флот пробив лід в Арктиці за допомогою атомних підводних човнів, щоб показати присутність РФ у регіоні.

 

«Росія реконструює аеродроми радянських часів та радіолокаційні установки, будує нові порти та пошуково-рятувальні центри, а також створює свій флот криголамів з атомними та традиційними двигунами», - цитує телеканал CNN представника Пентагону Томаса Кемпбелла.

 

Він заявив, що Москва також розширює свою мережу протиракетних і прибережних ракетних систем, намагаючись посилити свою здатність відбивати атаки та захищати територію над ключовими частинами Арктики.