Олексій Резніков прогнозує зміну Нормандського формату за рахунок участі США

10:54, 03.04.2021
Олексій Резніков прогнозує зміну Нормандського формату за рахунок участі США

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков

За рахунок участі США – Нормандський формат може бути змінено.

 

Як інформує УМ, про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

 

Він сказав, що участь США, як члена ОБСЄ і гаранта Будапештського меморандуму, можлива і прийнятна на рівні «нормандського формату» і Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

 

«Триває публічно – на рівні України - мова про те, що участь США в переговорах з Донбасу є абсолютно можливою і прийнятною на різних рівнях. Починаючи з того, що США є членом ОБСЄ, зокрема, донором ОБСЄ, оскільки, як і інші країни ОБСЄ, сплачують туди свої внески. Тому, на сьогодні, США, як учасник Будапештського меморандуму, а це і моральне, і юридичне їх право, можуть починати працювати як у «нормандському формат», так і на рівні послів і координаторів Тристоронньої контактної групи», - додав віце-прем'єр-міністр.

 

Як повідомляла «УМ», президент США Джозеф Байден провів першу телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої обговорив підтримку України на тлі агресії РФ, питання реформ та епідемію коронавірусу.

 

Раніше головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив під час виступу у Раді, що під виглядом підготовки до майбутніх військових навчань "Запад 2021" Росія стягує війська до кордону з Україною – у Брянську і Воронежську області РФ та до окупованого Криму.