Росія відмовилася від режиму повної тиші на Донбасі

13:10, 01.04.2021
Росія  відмовилася від режиму повної тиші на Донбасі

Мінськ: Тут вирішується доля буремного Донбасу

Представники РФ на Мінських переговорах відмовилися перестати стріляти  на Донбасі.

 

Про це, за інформацією УМ, повідомила на своїй офіційній сторінці в мережі українська делегація у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

 

 У  повідомленні йдеться,що  українська делегація в ТКГ запропонувала з 1 квітня відновити режим всеосяжної тиші, що був запроваджений на Донбасі з 27 липня минулого року рішенням ТКГ від 22 липня 2020 року.

 

Цю пропозицію України підтримали представники ОБСЄ в Мінському процесі.

 

Однак представники Росії відновлювати перемир’я на Донбасі відмовились.

 

"Засідання розпочалось із пропозиції Глави української делегації Л.Кравчука забезпечити з 00.00 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню, грубе порушення якого російською стороною минулого тижня забрало життя чотирьох українських військовослужбовців. Цю пропозицію підтримали Спецпредставник Глави ОБСЄ пані Х.Ґрау та координатор Підгрупи з безпеки Глава СММ ОБСЄ Посол пан Х.Чевік.

 

Зокрема, пан Х.Чевік запропонував прийняти спільну узгоджену заяву ТКГ, в якій підтвердити прагнення сторін посилити режим припинення вогню та врятувати життя цивільних осіб та військового персоналу. Таким чином, двоє з трьох представників ТКГ внесли конкретні пропозиції щодо забезпечення повернення до повного та всеосяжного режиму припинення вогню. На жаль, ані пропозиція Л.Кравчука, ані представників ОБСЄ не знайшли підтримки з боку російської делагації. Це відбулося, незважаючи на відповідні заяви лідерів ФРН та Франції, в яких вони вчора (30 березня - ред.) підкреслили необхідність дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі", - йдеться, зокрема,  в повідомленні української делегації у ТКГ.

 

"Не розумію, чому російська делегація не вважає за необхідне зосередитися на збереженні життя людей", -обурився  глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук.

 

Українська делегація на Мінських переговорах після відмови Росії перестати стріляти наголосила, що безпекова складова є ключовою у врегулюванні ситуації на Донбасі.

 

Наступне загальне засідання ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі заплановане на 14 квітня.

 

Читайте також: Загиблі герої березня 2021-го.