Патріарх Святослав назвав три напрямки подальшого розвитку УГКЦ

12:55, 29.03.2021
Патріарх Святослав назвав три напрямки подальшого розвитку УГКЦ

Святослав переконаний, що цю стратегію в УГКЦ можуть здійснити в ключі душпастирського навернення.

До десятиліття очолення УГКЦ Патріарх Святослав висловив своє бачення стратегії УГКЦ. Глава УГКЦ переконаний, що цю стратегію в УГКЦ можуть здійснити в ключі душпастирського навернення.

 

Як інформує УМ, про це Святослав заявив під час прямого ефіру «Разом у майбутнє».


«Іти»

Ісус Христос каже: «Ідіть!». «Душпастирське навернення необхідне для того, – каже Глава Церкви, – щоб Церква, як місійна спільнота, вийшла поза церковні мури в сучасний світ... Гадаю, у сучасному світі треба відійти від такої позиції і рухатися до чогось іншого. "Іти" в сучасному світі означає зійти з п'єдесталів, не шукати собі почестей і привілеїв, спуститися з наших уявних висот князів, принців, щоб послужити сучасній людині. Це стосується і єпископів, і священників, і монахів та монахинь, і учасників різних церковних рухів та мирянських спільнот. Нам потрібно зійти із наших п'єдесталів, щоб наблизитися до ран сучасної людини, які часто сповнені болем, кров'ю і гноєм. Ми повинні ці рани обмити та очистити», – переконує Глава УГКЦ.

 

«Навчати»

Далі Христос каже, щоб ми навчали. Навчати, вважає він, – це не значить наказувати силою влади, повчати менторським тоном, як усі інші мають жити, картати тих, хто живе не так, як нам хотілося б.
«Ми повинні, – наголосив Блаженніший Святослав, – зійти з такого п'єдесталу ментора, карателя, суворого учителя з указкою в руках і стати поруч із сучасною людиною як ті, що навчають на власному прикладі, переконують силою особистого свідчення, не примушують владою, а захоплюють особистою вірою, позицією Христового учня. Лише в такий спосіб ми можемо навчити і зробити учнями інших».

 

«Хрестити»

Наступний крок, який пропонує Глава УГКЦ, – Ісус Христос каже: «Ідіть... і навчайте всі народи, христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа».

 

«Христос посилає нас навчати не для того, щоб люди більше знали, а щоб їх хрестити. Церква, як таїнственний організм, таїнственне тіло Ісуса Христа, не може не уділяти Святих Таїнств. Ми маємо чим обмити і залікувати людські рани, які завдані гріхом і з яких витікають потоки крові та гною. Цими ліками є Таїнства Христової Церкви», – наголошує Блаженніший Святослав.

 

Глава УГКЦ акцентував на тому, що Церква повинна пройти певне навернення від уявлення про те, що Церква – це своєрідна фінансова корпорація, яка шукає земні засоби для свого існування, забезпечення своїх потреб і на їх основі планує свою витратну діяльність.

 

«Таке мислення цілком чуже Церкві, яка не має своїх лобістських інтересів. Церква – це спільнота солідарності, у якій усі її члени покликані обмінюватися своїми дарами. Найбільшим багатством нашої Церкви є люди! І кожен, хто приходить до спільноти Церкви, має завдання віддати всі свої таланти на служіння ширшій спільноті, бо тільки в такий спосіб зможе їх розвинути і помножити», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

Як повідомляла УМ, глава УГКЦ Святослав закликав духовенство підтримати будівництво Меморіалу жертвам Голодомору у Києві