Росія - сторона конфлікту на Донбасі: вердикт 47 країн-членів ООН

09:55, 27.03.2021
Росія -  сторона конфлікту на Донбасі: вердикт 47 країн-членів ООН

ООН офіційно визнала Росію агресором

 

47 країн Організації об'єднаних націй включно із Україною приєдналися до спільної заяви, якою засудили дії Росії у Криму та на Донбасі.

 

За  інформацією УМ. про це повідомляє  прес-служба Міністерства закордонних справ України.

 

Заяву оприлюдненоз нагоди сьомої річниці схвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції, яка наголошувала на територіальній цілісності України.

 

Країни-підписанти зазначають, що після 2014 року Росія не зупинила окупацію Криму та продовжує порушувати права людини на півострові, зокрема щодо етнічних та релігійних меншин.

 

Наголошується, що такі дії Росії «викликали занепокоєння у всьому світі», вони суперечать міжнародному праву, включно зі Статутом ООН: «Намагання Росії узаконити спробу анексії Криму не є і не будуть визнані».Крім того, у заяві привітали ініціативу України щодо створення так званої Кримської платформи.

 

«Ми також рішуче засуджуємо продовження Росією дестабілізації ситуації в Україні, особливо дії Росії в окремих районах Донецької та Луганської областей, що свідчать про нехтування нею її зобов'язаннями, взятими згідно з Мінськими домовленостями», – йдеться у заяві.

 

У ній також висловили підтримку «Нормандського формату» та мирному вирішенню конфлікту на сході України – відповідно до Мінських домовленостей та з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України.

 

«Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником. Вкотре ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити окупацію нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і повністю виконати відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Криму», – резюмували країни ООН.

 

Серед держав-підписантів заяви є США, Велика Британія, Австралія, Канада, Японія, більшість членів Європейського Союзу, Грузія та Молдова.