Україна, на відміну від 19 держав, не збиратиме докази про злочини режиму Лукашенка

16:18, 24.03.2021
Україна, на відміну від 19 держав, не збиратиме докази про злочини режиму Лукашенка

Лукашенко заявив білорусам, що, окрім нього, країна матиме й інших президентів.

Відразу 17 країн Європи, а також США і Канада підтримали створення міжнародної платформи International Accountability Platform for Belarus (IAPB). Її метою буде документувати порушення прав людини з боку режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

 

Як інформує УМ, про це поідомляє Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Latvia.

 

Платформу створять відповідно до рекомендацій правозахисників. Вони моніторили ситуацію у Білорусі у межах "Московського механізму" ОБСЄ.

 

 

Майбутня платформа має стати незалежним міжнародним майданчиком. Там збиратимуть свідчення про порушення прав людини у Білорусі під час та після виборів президента у 2020 році.
Згодом усю інформацію можуть використати, щоб притягнути винних до відповідальності.

 

Працюватимуть на базі платформи правозахисники з неурядових організацій. Зокрема, данської Dignity, британської Redress, білоруського правозахисного центру "Вясна" та Міжнародного комітету з розслідування тортур. 


Підтримали ініціативу Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Швейцарія, Британія, Канада, США.

 

Нагадаємо, 18 березня лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська запустила голосування за переговори з владою. Політикиня переконана: міжнародні партнери мають стати посередниками.


Тим часом Лукашенко заявив білорусам, що, окрім нього, країна матиме й інших президентів. Самопроголошений очільник країни переконаний: "нікому не буде кланятися й не буде стояти на колінах".