Погром біля Офісу Президента: Кабмін вимагає реакції силовиків

12:42, 22.03.2021
Погром біля Офісу Президента: Кабмін вимагає реакції силовиків

Уряд закликав українців утримуватися від подібних дій.

У Кабміні відреагували на погром біля Офісу Президента під час акції на підтримку Сергія Стерненка. Урядовці назвали дії активістів неприпустимими й закликали силовиків провести розслідування.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в спільній заяві. Міністри наголосили, що Конституція гарантує право громадян на мирне зібрання та демонстрації, адже це – один зі стовпів сучасної представницької демократії.

 

Водночас урядовці підкреслили, що рішуче засуджують вандалізм та наругу над державними символами під час акцій протесту.

 

"Неправомірні дії, які 20 березня відбулися під ОП, є неприйнятними та суперечать європейським цінностям, що закріплені в Конституції", - мовиться у заяві.

 

Крім цього, уряд закликав українців утримуватися від подібних дій та реалізовувати свої права виключно у мирний спосіб.

 

 

"Очікуємо від МВС та СБУ розслідування подій 20 березня та надання їм відповідної правової оцінки", – додали у Кабміні.

 

Як повідомляла УМ, 20 березня у день народження Стерненка на Банкову прийшли мітингувальники. Вони вимагали звільнити активіста. У будівлю кидали файєри та розбили шибки. Офіс Президента розмалювали балончиками та облили фарбою.

У Зеленського оцінили пошкодження будівлі. Там, зокрема, заявили, що завдано збитків на близько 2 мільйони гривень.

 

Радник керівника ОП Михайло Подоляк заявив, що ескалація подій на протесті за Стерненка була політичною провокацією. Київський міський голова Віталій Кличко написав у фейсбуці, що протестувальники показали Україну не надто європейською.

 

Один з організаторів протесту – Сергій Філімонов – пояснив, що трощити вікна у будівлі та запускати димові шашки не планували.

 

Стерненка засудили до понад 7 років в'язниці за начебто викрадення депутата Щербіча. Активіст своєї вини не визнає та вважає справу політично вмотивованою.