УПЦ МП таки провела хресні ходи у низці міст попри пандемію та локдаун

10:49, 22.03.2021
УПЦ МП таки провела хресні ходи у низці міст попри пандемію та локдаун

Попри пандемію та локдаун УПЦ МП таки провела хресні ходи у низці міст

У кількох містах у неділю, 21 березня, відбулися хресні ходи «з молитвою про мир», організовані Українською Православною Церквою Московського Патріархату (УПЦ МП). На фото видно, що принаймні частина учасників були без масок і не дотримувалися дистанції.

 

Як інформує УМ, за повідомленням пресслужби УПЦ МП, хресні ходи відбулися, зокрема, в Запоріжжі, Києві, Сєвєродонецьку (Луганська область), Харкові, Херсоні, Черкасах та інших містах. 

 

У Харкові, за даними поліції області, кількість учасників хресної ходи становила близько трьох тисяч людей. Для проведення заходу частково перекривали рух центром міста, передає «Суспільне.Харків».

 

Попри пандемію та локдаун УПЦ МП таки провела хресні ходи у низці міст - фото 69141

 

У Запоріжжі також перекривали деякі вулиці на час ходи, в якій узяли участь десь дві тисячі людей, повідомляє сайт «Духовний фронт». На відео видно, що учасники переважно не дотримувалися дистанції, а більшість була без масок.

 


 

У Черкасах хресною ходою пройшлися кілька тисяч вірян, передає місцеве видання «ПроЧерк». Учасники ходи на фото, які оприлюднило видання, були без масок, але соціальної дистанції переважно дотримувалися.

 

У Києві хода, в якій брали участь студенти київських духовних шкіл, відбулася навколо Академічного храму на честь Різдва Божої Матері, повідомила Київська духовна академія і семінарія.

 

Попри пандемію та локдаун УПЦ МП таки провела хресні ходи у низці міст - фото 69142

 

Водночас 18 березня митрополит УПЦ МП Онуфрій оприлюднив заяву, в якій просив вірян перенести хресну ходу з 21 березня на інший день через посилення карантину в Києві.

 

Нагадаємо, 4 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в Україні почалася третя хвиля коронавірусу. Він додав, що в разі якщо більшість областей опиняться в «червоній» зоні епіднебезпеки, в країні можуть ввести загальнонаціональний локдаун.

 

21 березня Міністерство охорони здоров'я оновило поділ країни на карантинні зони, додавши до «червоних» регіонів Київську область, яка раніше самостійно посилила карантин. Тепер в Україні їх загалом сім: Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська, Київська області та Київ.

 

У «помаранчевій» зоні 12 областей: Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області.

 

Крім того, в Миколаєві з 24 березня і до 4 квітня включно вирішили посилити карантин через критичне збільшення кількості госпіталізованих із COVID-19.

 

Нагадаємо, УПЦ МП через пандемію перенесла хресні ходи на стояння "на інший більш сприятливий час". "Сприймаємо цю ситуацію як наше духовне випробування", - заявив очільник УПЦ МП, коли довідався, що з 20 березня поточного року в Києві будуть запроваджені додаткові карантинні обмеження.

 

Заплановані, а потім відтерміновані хресні ходи та стояння, за задумом керманича УПЦ МП, мали нагадати владі про нібито дискримінацію Моспатріархат ув Україні.

 

Як повідомляла УМ, спікер УПЦ МП Миколай Данилевич погрожував, що УПЦ МП при нагоді може вивести на вуличні протести до двох мільйонів вірян Моспатріархату, якщо державне керівництво не прислухатиметься до їхніх побажань.

 

Московський Патріархат в Україні, як відомо, дуже болісно реагує на спроби перейменувати їхню конфесію і за жодних умов не не погоджується вказати у своїй назві про підпорядкованість до Росії - країни агресора.