З Криму депортують громадян України

15:30, 21.03.2021
З Криму депортують громадян України

Окупанти депортують українців, які відмовилися від паспортів РФ.

Окупаційна влада Криму продовжує депортацію з півострова громадян України, які не мають паспортів Російської Федерації.

 

Як інформує УМ, про це  повідомив ЗМІ  представник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Віталій Хилько.

 

За його словами, депортації підлягають громадяни України, які не лише не мають паспортів Російської Федерації, але й проживають у Криму без так званої посвідки на перебування.

 

Законодавство РФ   вважає їх іноземцями.

 

“За 2020 рік ми задокументували 178 випадків, коли “суди” на території Автономної Республіки Крим виносили рішення, які зобов’язують дану категорію осіб покинути АРК. З них 105 громадян України отримали таке “судове” розпорядження”, — повідомив  Хилько.

 

 За міжнародними стандартами діють два види депортації — примусовий та самостійний виїзди. Якщо рішенням “суду” приписано самостійний виїзд, але людина не залишила окуповану територію, тоді її затримують повторно і їй вже загрожує примусова депортація.

 

“При примусовій депортації затриманих поміщають у так звані приймачі — місця утримання під вартою. І ці особи будуть депортовані. Ми документуємо такі випадки. Їх депортують або спочатку на територію РФ (зазвичай у Ростовську область), а звідти вже на територію України через Харківську область. Або ж безпосередньо через адміністративний кордон з Кримом на територію материкової України”, — повідомив представник моніторингової місії ООН.