Заробіток з надр для освіти дітей: Зеленський ініціює введення економічного паспорту

14:36, 20.03.2021
Заробіток з надр для освіти дітей: Зеленський ініціює введення економічного паспорту

Після досягнення повноліття українці зможуть витрачати кошти на здобуття вищої освіти в Україні.

Володимир Зеленський найближчим часом має намір запропонувати механізм, аби виплачувати гроші українцям, які досягли повноліття. Це – одна з його передвиборчих обіцянок.

 

Як інформує УМ, мовиться про втілення у життя ідеї про економічний паспорт українця. Про це президент заявив під час відеозвернення 19 березня.

 

За ідеєю, усі діти, народжені в Україні, отримуватимуть гроші від користування та видобутку надр України до свого 18-річчя. Впродовж дитинства ці гроші будуть накопичуватися на їхньому персональному депозитному рахунку у банку. Після досягнення повноліття українці зможуть витрачати їх на здобуття вищої освіти в Україні. 

 

Нагадаємо, 19 березня Рада нацбезпеки та оборони України ввела санкції проти 19 компаній у сфері користування надрами. Зеленський наголосив, що обмеження запровадили на основі пропозицій від СБУ.

 

"Мовиться про блокування активів, обмеження торговельних операцій та транзиту ресурсів, анулювання та зупинку ліцензій і спецдозволів на користування та видобуток надр.
"Ми відновлюємо справедливість там, де хтось вважав, що його фінансові апетити можуть бути сильнішими за інтереси держави та народу, а його кишені – важливіші ніж держказна", – додав президент.

 

Вони, на думку правоохоронців, отримали ці ліцензії за заниженою ціною, завдавши державі великих збитків,
– наголосив Зеленський.

 

Й додав, що згідно з Конституцією, надра є власністю всього народу України. А часи, коли існував список прізвищ, які могли ними володіти й користуватися, вже закінчилися.