Кравчук не виключив ймовірність атаки росіян з Півдня через брак води в Криму

11:35, 18.03.2021
Кравчук не виключив ймовірність атаки росіян з Півдня через брак води в Криму

Кравчук наголосив, що Україна не постачатиме воду.

За нестачу води в Криму повинен відповідати окупант. Тому Леонід Кравчук заперечив можливість подачі води на півострів, хоча раніше таку ймовірність допускав. До речі, надалі проблема може лише загострюватись.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі зазначив, що Росія хоче перетворити окупований Крим на військову базу.

 

Кравчук наголосив, що Україна не постачатиме воду.

 

"Україна просто так поставляти воду в Крим не буде, тому що ми не знаємо, кому ця вода піде – громадянам на полив, чи військовим заводам, чи ще комусь. За все несе відповідальність Росія", - додав чиновник.

 

Кравчук переконаний, що це питання буде загострюватись. Крім того, він не виключив ймовірність, що Росія атаками намагатиметься отримати воду від України.

 

"Я думаю, що питання води для Криму буде загострюватися, я думаю, що це буде один з поштовхів для Росії пробити дорогу звідти до України. Херсон, Маріуполь – цю частину вони хочуть якось пробити до Криму, щоб забезпечити Крим водою", – відзначив політик.

 

За словами Кравчука, це може бути однією з причин агресивних кроків Росії. Проте глава делегації наголосив, що примусити у такий спосіб Україну постачати воду не вийде.

 

Нагадаємо, ще в серпні 2020 року Кравчук припускав, що Україна може відновити подачу води в Крим, якщо буде гуманітарна катастрофа. Водночас він стверджував, що промислові підприємства агресора води в жодному разі не отримають.

 

Раніше Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал. Однак після анексії Криму Росією воду перестали постачати.
Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ і підземних джерел. Екологи заявляли, що це призвело до засолення ґрунту на півострові. Нове еколихо: в окупованому Криму через засолення ґрунтів гинуть дерева

 

Водойми в Криму масово пересихають. Наприклад, висох водоспад Су-Учхан, озеро Три Сестри, Чорноріченське водосховище.

 

Однак Україна наголосила, що постачання води на півострів по Північно-Кримському каналу відновляться тільки після деокупації Криму У Зеленського заявили, що водопостачання до Криму відновлять тільки після деокупаціїї .