Прощена неділя: традиції і заборони

10:49, 14.03.2021
Прощена неділя: традиції і заборони

На Прощену неділю необхідно звільнити себе від негативу. Тож, перед початком Великого посту висповідайтесь. (Фото ПЦУ)

Прощена неділя є величним днем для християн. Віддавна, основною традицією на це свято є прохання про пробачення у всіх, перед ким ви почуваєтеся винним.

 

Свято має на меті пробудити в людях світлі й щирі почуття, прагнення до добрих справ. Це потрібно для того, щоб людина ввійшла у Великий піст із чистою душею й совістю.

 

Тож, у кожного з нас перед початком Великого посту є чудова можливість позбутися від тягаря на серці. У Прощену неділю варто прийти до церкви, послухати богослужіння і очистити свої думки від поганих помислів.

 

Як нагадує УМ, Прощену неділю у 2021 році віряни святкують 14 березня.

 

Для того, щоб вибачитись перед людиною у Прощену неділю існують спеціальні фрази. Спочатку кажемо: "Прости мені", а вам дадуть відповідь: "Бог простить, і я прощаю".

 

Натомість коли у вас будуть просити вибачення, ви теж скажете, що прощаєте. Ці репліки створенні для розуміння й усвідомлення щирості. Говорячи їх, ви висловлюєте готовність помиритись з людиною і не тримати на неї зла.

 

Пробачте людині, яка вам завинила, навіть якщо вона не просить вибачення. Таким чином ви звільните свою душу від переживань та душевних тривог.

 

На Прощену неділю необхідно звільнити себе від негативу. Тож, перед початком Великого посту висповідайтесь.

 

Прийдіть на кладовище до родичів і засвітіть свічку. Поминайте їх молитвою та добрими словами.

 

Що не можна робити на Прощену неділю

 

У Прощену неділю не можна вживати алкоголь й лаятися.

У цей день суворо заборонено сваритися чи навіть ображатися на когось.

Відмовтеся від прання, шиття, прибирання.

У це свято не можна займатися фізичною роботою.

 

За часів ранніх християн ченці перед Великим постом залишали свої храми, щоб усамітнитися в пустелі на 40 днів та, молячись і розмірковуючи про Бога, підготуватися до свята Великодня.

 

Лише по неділях вони збиралися разом на літургію. Однак приходили далеко не всі, адже пустеля сповнена різних небезпек. Тому, знаючи, що зустріч могла виявитися для когось останньою, монахи про всяк випадок прощалися зі всіма й просили пробачення один у одного за всі заподіяні образи.

 

Трохи пізніше церква поширила цей звичай на весь народ.

 

Вважається, що у Прощену неділю потрібно творити добро – дати милостиню нужденним, погодувати бездомних тварин або хоча б поступитися місцем у громадському транспорті.

 

До того ж сьогодні останній день Масниці, коли дозволяється вживати в їжу яйця, молоко, сир, масло та сметану. Вже наступного дня починається Великий піст, який триватиме до самого свята Світлого Христового Воскресіння.

 

Як повідомляла "УМ", свято проводів зими "Колодій" відзначили на острові Хортиця у Запоріжжі.