«Мотор Січ» повернуть у державну власність

08:30, 12.03.2021
«Мотор Січ» повернуть у державну власність

Мотор Січ" буде повернуто українському народу.

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення повернути ПАТ "Мотор Січ" у власність держави в законний спосіб найближчим часом.

 

При цьому, люди, які вкладали кошти в підприємство, отримають компенсацію.

 

Як повідомляє Україна молода, про відповідне рішення поінформував секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання у п’ятницю ввечері.

 

"П'яте питання, яке ми розглядали на засіданні РНБО, - про стан виконання рішення РНБО від 1 березня 2018 року про невідкладні заходи щодо захисту інтересів держави у сфері авіабудування, - повідомив пан Данілов.

 

-  Мова йде про "Мотор Січ" у Запоріжжі. Прийняте відповідне рішення - згідно з цим рішенням підприємство "Мотор Січ" буде повернуто українському народу, буде повернуто у власність української держави в законний, конституційний спосіб найближчим часом".

 

Секретар РНБО також наголосив:

 

"Наші підприємства ОПК, які дивним чином опинилися в руках приватних, на сьогоднішній день кожне буде розглядатись окремо. І якщо підприємство є для нас важливим, стратегічно важливим, у законний спосіб ми будемо це робити з рештою підприємств. Ті люди, які вкладали гроші, які інвестували в ці підприємства, обов'язково будуть отримувати відповідну компенсацію. Це робиться для нацбезпеки нашої країни".

 

Він також наголосив, що «всі рішення, всі дії на території України будуть відбуватися згідно чинного законодавства».

 

І додав: «Жодного кроку за межами законодавства ми робити не будемо і не можемо. Якщо інвестиції відбувались на Віргінські острови, то треба з'ясовувати з Віргінськими островами з'ясовувати ці стосунки. Якщо інвестиції відбувались на територію України, ці гроші заходили офіційно, на наші підприємства, через наші банки і ми розуміємо, хто це, публічна, відкрита ситуація, таким інвестиціям буде 100% захист держави. Захищати юрисдикції, які є офшорними, - у нас такого завдання немає».

 

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявляв, що у Раді найближчим часом зареєструють законопроєкт про націоналізацію ПАТ "Мотор Січ".

 

Китайський інвестор "Мотор Січі" вважає неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства та пригрозив новими позовами. Після цього Міністерство закордонних справ України отримало ноту від уряду Китаю через введення РНБО санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січі".

 

Як повідомляла «УМ», 31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ "Мотор Січ", ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

 

Купівля китайськими інвесторами контрольного пакету акції АТ "Мотор Січ" викликала занепокоєння в США через нарощування військової потужності Пекіну.

 

Водночас, в українському уряд виступають за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися у власності держави.