З’їзд суддів у «Президент готелі» пікетують прихильники Стерненка

10:20, 09.03.2021
З’їзд суддів у «Президент готелі» пікетують прихильники Стерненка

Активісти закликають не проводити з’їзд суддів до зміни правил добору членів ВРП і КСУ.

Прихильники засудженого громадського активіста Сергія Стерненка і представники ГО «Центр протидії корупції» пікетують будівлю «Президент готелю», де відбувається з’їзд суддів у вівторок, 9 березня.

 

Як повідомляє Україна молода, перебіг акції транслюють ЦПК і спільнота Sternenko  у соцмережах.

 

На з'їзді суддів, який розпочався о 10.00, планують призначити нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП) та суддю Конституційного суду.

 

Тоді як активісти закликають не проводити з’їзд суддів до зміни правил добору членів ВРП і КСУ.

 

"Ні з’їзду суддівської нечесті! У Києві 9 березня почнеться з’їзд суддів, на якому хочуть обрати нових членів найвищого суддівського органу Вищої ради правосуддя та одного суддю до Конституційного Суду України. Саме недоброчесні судді у цих органах забезпечують суддівське свавілля та відсутність справедливості в країні", - наголошують у ЦПК.

 

На думку пікетувальників, саме недосконала процедура призначення членів цих органів призвела до конституційної кризи, уможливила винесення свавільного вироку Сергію Стерненку та інші політичні ув’язнення в Україні.

 

Біля входу в готель стоїть кордон поліції, присутні представники ЗМІ. Один з активістів стверджує, що у нього заброньовано номер в готелі і намагається умовити силовиків пропустити його всередину, втім, йому відмовляють.

 

У ЦПК нагадують, що одна з делегаток – суддя Шевченківського суду Києва Маліновська Валентина Миколаївна, так звана «суддя Майдану».  Саме вона у грудні 2013 року кинула за грати фотографа Сергія Нуженка, якого звіряче побили «беркутівці» на Банковій 1 грудня.

 

Тоді прокуратура звинуватила фотографа в тому, що він  побив планшетом і камерою понад 70 беркутів! Маліновську мали звільнити за порушення присяги, але Вища рада правосуддя двічі відмовилась її звільнити.

 

Раніше Рада суддів перенесла місце проведення XVIII з'їду суддів України з приміщення Міжнародного центру культури та мистецтв до "Президент Готелю" у Києві. Таке рішення прийняли на підставі листа глави МВС Арсена Авакова, у якому він рекомендував змінити місце проведення з'їзду "з міркування питань безпеки делегатів та учасників форуму".

 

Як повідомляла «УМ», 23 лютого Приморський райсуд Одеси оголосив вирок активісту Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення із конфіскацією половини майна.

 

Після оголошення рішення суду Стерненко коротко поговорив, за його твердженням, із президентом Зеленським по телефону, якому «подякував» за вирок. Його взяли під варту і відправили до СІЗО до оскарження вироку.

 

У понеділок, 8 березня, активісти пікетували резиденцію президента Зеленського у Конча-Заспі і вимагали звільнення Стерненка.