Відбитки пальців, фото і перепустки: окупанти ускладнюють в’їзд у ОРДО

11:26, 04.03.2021
Відбитки пальців, фото і перепустки: окупанти ускладнюють в’їзд у ОРДО

У ТКГ не виключають, що аналогічний "нормативний акт" розробляє окупаційна влада в ОРЛО.

Окупаційна влада у Донецькій області планує прийняти свій "закон" про перетин лінії розмежування з територією непідконтрольною владі України - перетин здійснюватиметься за наявності перепустки, людей будуть фотографувати та перевіряти відбитки пальців.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє українська делегація в ТКГ.

 

Так званий "документ" називатиметься закон ДНР "Про деякі питання перетину тимчасової лінії фактичного розмежування силових структур і правоохоронних органів ДНР і держави Україна".

 

Українська делегація зазначає, що у окупанти завершать процес міжвідомчого погодження цього "закону" 3 березня.

 

Він передбачатиме запровадження дозвільної процедури на виїзд осіб з ТОТ у ДО, а також визначає категорії осіб, яким заборонений̆ в’їзд/виїзд з/до "ДНР".

 

Зокрема, перетин лінії розмежування при виїзді фізичних осіб і транспортних засобів з ТОТ у ДО здійснюватиметься за наявності перепустки, оформленої "органами внутрішніх справ ДНР". Вона видаватиметься особам, які досягли 18-річного віку, безоплатно строком на 6 місяців.

 

Відзначається, що обов’язковими умовами для видачі такої перепустки є проходження особами дактилоскопічної реєстрації, фотографування та перевірка особистих засобів зв’язку заявників.

 

Крім цього, при виїзді за межі ТОТ у ДО на транспортному засобі перепустка також має оформлюватися і на цей транспортний засіб.

 

Розгляд заяв на отримання перепусток "органами внутрішніх справ ДНР" триває протягом 15 діб від дати клопотання (у екстрених випадках – протягом доби).

 

При в'їзді через лінію розмежування людини, якій раніше не оформлявся пропуск для виїзду або термін його дії закінчився, на тимчасовому пункті контролю "посадовцями ОВС" проводиться перевірка мобільного телефону, дактилоскопічна реєстрація і фотографування фізичної особи.

 

У ТКГ не виключають, що аналогічний "нормативний акт" розробляє окупаційна влада в ОРЛО.

 

Українська сторона додала, що Росія продовжує створювати штучні перепони, щоб ізолювати мешканців ТОТ від території̈ України, яка контролюється урядом.  

 

Як повідомляла УМ, сьогодні окупанти дозволили своїм бойовикам відкривати вогонь по українських позиціях, а також традиційно звинуватили українську сторону у нібито порушенні режиму припинення вогню.

 

До цього українська делегація заявила, що російська сторона повинна взяти на себе політичну відповідальність за реалізацію рішень нормандського формату. Саме це є головною умовою виконання мінських угод.

 

Кравчук назвав дозвіл бойовикам вести вогонь по ЗСУ загрозою зриву перемир'я