#СтерненкуВолю: у Києві затримали 24 активістів за сутички з поліцією, фото

23:53, 23.02.2021
#СтерненкуВолю: у Києві затримали 24 активістів за сутички з поліцією, фото

Поліція намагалася витіснити тисячі прихильників Стерненка з Банкової на Інститутську.

Масові акції протесту під гаслом #СтерненкуВолю відбулися в багатьох містах України у вівторок ввечері. Найгарячіше було у Києві, де поблизу Офісу президента поліція перекрила прохід на вулицю Банкову, що призвело до сутичок з активістами.

 

Тисячі активістів вийшли на вулиці міст на знак протесту після того, як відомого активіста Сергія Стерненка узяли під варту після оголошення вироку – сім років і три місяці позбавлення волі в приміщенні Приморського райсуду Одеси.

 

Як повідомляє Україна молода, протистояння на Банковій ще тривали близько півночі.

 

Протестувальники скандували: "Свободу політв‘язням", "Ганьба", "Аваков - чорт" і "Свободу Стерненку". Також люди співали гімн.

 

 

Спочатку люди закидали силовиків сніжками, оскільки були обурені, що їх не пропускають до Офісу президента. Поліція діалогу ж пояснила блокування Банкової тим фактом, що там ще досі встановлене романтичне містечко з нагоди Дня закоханих.

 

Протестувальники у відповідь на це почали скандувати: "Зеля – сцикун!". А згодом у людей з'явилося нове гасло: "Пропускай!". 

 

 

Згодом між поліцією і активістами таки відбулися сутички.  За даними поліції, станом на 23:00 вівторка силовики затримали 24 активістів, тоді як у сутичках постраждало 27 правоохоронців.  Кількість постраждалих активістів натомість невідома. У багатьох затриманих відібрали пояснення і відпустили. До відділків поліції доставили 17 затриманих. 

 

 

Активістів як правило витягували з натовпу по одинці. Вони ж розповідали журналістам, що затриманих часто били.

 

У поліції ж навпаки стверджують, що найактивніші із затриманих під час штовханини застосували газові балончики та кидали у правоохоронців фаєри. Речник МВС Артем Шевченко заявив, що декілька правоохоронців отримали травми різного ступеню тяжкості – деякі отримали опіки очей.

 

 

За фактом сутичок на вулиці Банковій у Києві розпочато кримінальні провадження за статтею "Опір представникові правоохоронного органу".

 

                                                                Протест у Львові.

 

Водночас у багатьох інших містах України увечері 23 лютого масові акції на підтримку Стерненка відбулися мирно.

 

Зокрема, протести відбулися у низці міст - у Львові, Житомирі, Харкові, Запоріжжі, Чернівцях, Дніпрі, Івано-Франківську та інших.

 

                                                                       Рівне. 

 

Учасники акцій відзначають, що в багатьох обласних центрах з часів Євромайдану не бачили такої кількості протестувальників.

 

Організатори акцій протесту запланували наступні заходи в суботу, 27 лютого, о 12.00. Звісно ж, якщо до цього часу Сергія Стерненка не звільнять.

 

І обіцяють, що в суботу на Банковій буде "вся Україна", а події будуть "настільки глобальними", що країну чекає нова революція.

 

Як повідомляла «УМ», 23 лютого Приморський райсуд Одеси оголосив вирок активісту Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення із конфіскацією половини майна.

 

Після оголошення рішення суду Стерненко коротко поговорив, за його твердженням, із президентом Зеленським по телефону, якому «подякував» за вирок.

 

Його взяли під варту і відправили до СІЗО до оскарження вироку.

 

Нагадаємо, у 2018 році на одеського активіста Сергія Стерненка було вчинено три замахи, в ході третього, 24 травня загинув нападник. Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався використавши ніж.