Справа Стерненка: активісти збираються на акції протесту в багатьох містах України

17:25, 23.02.2021
Справа Стерненка: активісти збираються на акції протесту в багатьох містах України

Сергія Стерненка узяли під варту після оголошення вироку – сім років і три місяці позбавлення волі в приміщенні Приморського райсуду Одеси.

Громадські активісти оголосили про проведення масових акцій протесту після того, як відомого активіста Сергія Стерненка узяли під варту після оголошення вироку – сім років і три місяці позбавлення волі в приміщенні Приморського райсуду Одеси.

 

Одразу після судового засідання Стерненка відвезли до СІЗО, тоді як його прихильники анонсували проведення акцій на його підтримку в багатьох містах України у вівторок ввечері.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у соцмережах багатьох громадських активістів.

 

Захисники активіста Масі Найєм і Віталій Коломієць заявили, що захист планує якнайшвидше подати апеляцію на вирок Приморського райсуду Одеси.

 

Прихильники активіста намагалися перешкодити автомобілю, який конвоював Стерненка до СІЗО, зокрема, підпалюючи димові шашки. Втім, марно.

 

 

Активіст Роман Сініцин одразу анонсував у соцмережах акцію протесту під Офісом президента на вулиці Банковій в Києві о 20:00.

 

Протестувати збираються і обласні центри. Зокрема, в Харкові і Луцьку пікетувальники збираються о 18.00, у Івано-Франківську о 18.30, у Львові, Дніпрі і Полтаві о 19.00, а у Рівному о 20:00.

 

Українська діаспора в Польщі також анонсувала акцію протесту у Варшаві о 20:00.

 

Водночас, на Банковій стверджують, що президент Володимир Зеленський не обговорював із активістом Сергієм Стерненком призначення на державні посади.

 

Зокрема, речниця президента Юлія Мендель у коментарі Радіо Свобода наголосила:

 

«Президент України не пропонував Сергію Стерненку жодних посад, оскільки такі пропозиції не є частиною моделі соціальних ліфтів, які президент вважає найкращою моделлю відбору професіоналів на посади».

 

І додала, що Зеленський “наголошував і наголошує, що покладається на незалежність і справедливість правоохоронної системи у розслідуваннях”, не втручається у розслідування і не тисне на правоохоронні органи в будь-якій справі.

 

Мендель також прокоментувала телефонний дзвінок, який Стерненко мав після оголошення йому вироку із адресатом, підписаним як “Володимир Зеленський”.

 

“Публічні заяви, якими президента намагаються долучити до цієї історії, є політизацією справи. Жодних дзвінків від вказаної засудженої особи (Стерненка – Ред.) президент не отримував. Глава держави вважає, що не має бути частиною спроб самопіару будь-якого активіста або політика, його ім’я не має використовуватися в спробах захиститися від судового вироку”, – повідомила речниця Зеленського.

 

Тоді як адвокат Масі Найєм стверджує, що пані Мендель каже неправду, оскільки він особисто, а також ще кілька людей були присутні на зустрічі Зеленського із Стерненком, де президент таки пропонував посаду в правоохоронних органах.

 

Зауважимо, що пані Мендель назвала активіста засудженим, хоча вирок першої інстанції ще не вступив у законну силу, адже Стерненко і його захист мають право на апеляційну скаргу і планують оскаржувати вирок.

 

Як повідомляла «УМ», 23 лютого Приморський райсуд Одеси оголосив вирок активісту Сергію Стерненку у справі за обвинуваченням у викраденні людини – сім років і три місяці ув’язнення із конфіскацією половини майна.

 

Після оголошення рішення суду Стерненко коротко поговорив, за його твердженням, із президентом Зеленським по телефону, якому «подякував» за вирок. Його взяли під варту до оскарження вироку.

 

Нагадаємо, у 2018 році на одеського активіста Сергія Стерненка було вчинено три замахи, в ході третього, 24 травня загинув нападник. Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався використавши ніж.
 
 
В Україні регулярно проводяться акції на підтримку Стерненка.