У Криму змусили 2,5 млн українців узяти громадянство Росії

11:09, 20.02.2021
У Криму змусили 2,5 млн українців узяти громадянство Росії

Українців у Криму змушують служити в російські армії. (Фото Постійного представництва України при ООН)

Щонайменше 2,5 мільйонів українців стали жертвами тотальної примусової  паспортизації в окупованому Росією Криму. Ще близько 400 тисяч наших громадян пройшли примусову паспортизацію в тимчасово окупованих районах Донбасу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Постійне представництво України при ООН у суботу.

 

За словами заступника глави делегації України для участі в Тристоронній контактній групі Олексія Резнікова, наслідком агресії РФ є тимчасова окупація двох українських регіонів - Криму і Севастополя, які захоплені Росією повністю, а також руйнація ще двох регіонів – Донецької і Луганської областей, які окуповані частково.

 

Урядовець нагадав, що майже 14 тисяч українців вже загинули у війні. Учасниками бойових дій стали 400 тисяч українських громадян. А близько 3,5 млн мешканців Донеччини і Луганщини були вимушені покинути свої домівки через війну і окупацію.

 

Нагадаємо, що Кремль використовує "автоматичне громадянство" для кримінального переслідування проукраїнських активістів, примусового призову місцевих до армії тощо.

 

Здійснення соціальних, економічних, майнових та трудових прав залежить від наявності російського паспорта. Його відсутність може стати причиною примусової депортації, заборони на в’їзд на територію Криму, переслідування проукраїнських активістів, у т.ч. журналістів, з боку окупаційної влади.

 

Станом на 1 січня 2013 року в АРК та Севастополі проживало трохи більше 2 мільйонів громадян, всі вони автоматично були визнані окупаційною владою громадянами РФ. Процедура відмови була настільки складною, що нею змогли скористатись лише близько 3 тисяч осіб.