Ковтнули по 40 пігулок: школярки з Боярки не були схильні до самогубства

20:38, 17.02.2021
Ковтнули по 40 пігулок: школярки з Боярки не були схильні до самогубства

Прокурори вважають, що до трагедії у Боярці призвів негативний вплив Інтернету. (Фото з сайту академічного ліцею «Гармонія»)

Школярки-семикласниці, які отруїлися великою дозою "Дротаверину" (що призвело до смерті однієї з них), не мали суїцидальних нахилів та проблем у родині.

 

Відтак, ювенальні прокурори закликають до реагування на ситуацію на державному рівні.

 

Як повідомляє Україна молода, на цьому наголошує начальник департаменту захисту дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора Юлія Усенко в Facebook  у середу ввечері.

 

«Близько місяця школярка, що вижила, побачила в соціальний мережі "Тік Ток" відеозапис, де на чорному екрані було речення: "Випий 40 таблеток "Нош-пи" та побачиш, що буде". Ось результат - дитина 13 років загинула!», - обурюється пані Усенко.

 

Наразі слідством відпрацьовуються версії негативного впливу Інтернету, схиляння до самогубства, відносин з родиною та однолітками, законність продажу ліків дітям.

 

Втім, за словами прокурорки, вже відомо, що дівчата не були схильні до самогубства, проблем у сім‘ї та з однолітками не мали.

 

«І цей приклад ще раз наголошує на пріоритетності таких справ, які в більшості сприймаються як нещасні випадки, а насправді криють в собі багато проблем, з якими наші діти стикаються в повсякденному житті», ㅡзазначила Юлія Усенко.

 

За її даними, 2021 рік почався з 18 самогубств та спроб їх вчинення. Вік дітей від 10 до 16 років. Причиною зростання кількості самогубств деякі джерела називають активізацію, так званих, "груп смерті", на кшталт "Синього кита".

 

Тож вона звертає увагу, що в кожному окремому випадку важливою є робота підрозділів кіберполіції щодо виявлення таких небезпечних контентів, вжиття заходів до їх блокування.

 

«За даним кіберполіції, ними постійно здійснюється моніторинг таких каналів, але на жаль, жодної інформації щодо їх офіційного встановлення чи блокування немає. У протидії цим явищам та негативному впливу на підлітків небезпечного контенту в Інтернеті мають об’єднатися не лише правоохоронці, але й батьки та працівники закладів освіти, в яких навчаються діти», - начальниця департаменту захисту дітей та протидії насильству.

 

І додає: «І треба діяти вже. Вбачаємо, що на державному рівні необхідно вживати заходів, що знівелюють вплив ігор, відео, чатів та інших зовнішніх чинників на дітей, сприятимуть їх здоровому психологічному розвитку та готовності до дорослого життя».

 

Зауважимо, що 16 лютого стало відомо, що в місті Боярка на Київщині дві учениці 7 класу академічного ліцею «Гармонія» отруїлися невідомими речовинами, в результаті чого одна дитина померла.

 

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба припустив, що отруєння 12-річних школярок в Боярці пов'язано "з небезпечними інтернет-іграми".

 

Поліція повідомила, що учениці придбали в аптеці "Дротаверин" і вжили кожна по 40 таблеток у приміщенні школи. Дівчат у несвідомому стані знайшли однокласниці, які забили на сполох.