В окупованому Криму нова хвиля масових обшуків і затримань

09:46, 17.02.2021
В окупованому Криму нова хвиля масових обшуків і затримань

Після окупації Криму у 2014 році Росія регулярно проводить обшуки в будинках кримських татар

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом проведення “силовиками” держави-окупанта масових незаконних обшуків у семи районах окупованого Криму і затримання кримських татар.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба прокуратури автономії.

 

“Сьогодні, 17 лютого 2021 року, розпочато кримінальне провадження за фактом проведення “силовиками” держави-окупанта ряду одночасних незаконних обшуків у семи районах окупованого Криму та подальшого затримання представників кримськотатарського народу", - йдеться у повідомленні.

 

Кримінальні провадження розпочаті за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) та ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). За вказані незаконні дії передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

 

Досудове розслідування здійснюватиметься ГУНП в АР Крим та міста Севастополя.

 

За даними руху "Кримська солідарність", вранці, близько 4 години, почалися масові обшуки в кількох районах Криму - в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму: Махамадамінов Абдулборій Махамадін огли, Еюпов Азамат, Ялкабов Тимур Муміновіч, Федоров Олег, Ібрагімов Ернест, Сейдаметов Ленур, Шіхаметов Яшар.

 

"Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Шіхаметов Яшар і Абдулборій Махамадамінов вже затримані співробітниками ФСБ після проведення слідчих заходів в їх будинках. Обшуки за місцем проживання Ернеста Ібрагімова і Олега Федорова тривають", - вказали у "Кримській солідарності" інформацію станом на 7 годину.

 

Вказано, що у російському ФСБ в окупованому Криму повідомили, що "обшук проводять у межах кримінальної справи. Родичам на місцях проведення слідчих заходів слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК РФ".

 

Як повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у фейсбуці: «У Криму серія нічних вторгнень ФСБ у будинки кримських татар. У тимчасово окупованому Криму о 4:00 почалися і в ці хвилини ще тривають обшуки в будинках кримських татар», – написав Чубаров в ніч на 17 лютого.

 

За його словами, відомо про п’ять обшуків – два у Бахчисараї, по одному – у Сімферополі, Білогорську та селі Завітне Советського району.

 

Після окупації Криму у 2014 році Росія регулярно проводить обшуки в будинках кримських татар, часто звинувачуючи їх у тероризмі.

 

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

 

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

 

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

 

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

 

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

 

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.