МОЗ працює прозоро: Степанов відреагував на кримінальну справу щодо закупівлі вакцин

10:07, 11.02.2021
МОЗ працює прозоро: Степанов відреагував на кримінальну справу щодо закупівлі вакцин

Вакцина від коронавірусу китайської компанії Sinovac має з'явиться в Україні вже в лютому.

Максим Степанов відреагував на відкриття кримінального провадження щодо махінацій під час закупівлі вакцин проти COVID-19. Очільник МОЗ заявив, що його міністерство працює прозоро.

 

Міністр охорони здоров'я схарактеризував роботу свого відомства абсолютно прозорою. Адже договори, мовляв, укладають безпосередньо з виробниками, заявив чиновник розповів в ефірі одного з телеканалів.

 

"При будь-якому запиті правоохоронних органів до нас щодо будь-яких документів – ми миттєво надамо їх у повному обсязі", - сказав міністр.

 

10 лютого виконувач обов'язки голови САП Максим Грищук заявив, що Національне антикорупційне бюро розпочало розслідування щодо закупівлі вакцин проти COVID-

 

Ймовірно, мовиться про зловживання службовим становищем Степанова. Міністр нібито заблокував угоди про закупівлю вакцин на користь компанії "Лекхім" та Sinovac.

 

Зокрема "Медичні закупівлі" вели перемовини про закупівлю вакцини приблизно по 3 долари за дозу. Втім Степанов нібито зупинив цей процес та вирішив закупити вакцину у китайської компанії Sinovac.

 

Українська компанія "Лекхім" уклала договір з Sinovac. Однак ЗМІ назвали контракт сумнівним, адже ціна препарату становить 17,85 долара за дозу.

 

Сам Степанов сказав, що це Sinovac вимагала проводити закупівлю через посередника. Проте, за даними ЗМІ, компанія не продає вакцину приватним установам, а лише – урядам країн.

 

Вакцина від коронавірусу китайської компанії Sinovac має з'явиться в Україні вже в лютому. Вакцинація розпочнеться одразу. Її отримають 355 тисяч громадян. Втім, до посередника і вакцини досі виникають питання.

 

За його Степанова, укладення відповідного контракту – це була вимога компанії Sinovac. Вони вирішили продавати вакцину через світову кампанію, тож, за словами міністра, ми повинні з повагою ставитись до цього рішення.

 

"На наше прохання укласти пряму угоду вони сказали, що "Лекхім" – їхні партнери в Україні. Це все підтверджено листами", - пояснив Степанов.

 

Зараз перемовини перебувають на фінальній стадії. Україна чекає на підписання відповідних угод.

 

Нещодавні випробування вакцини проти COVID-19 у Бразилії показали, що її ефективність становить менше ніж 60%. 

 

Раніше міністр Максим Степанов заявляв, що Україна отримає цей препарат лише у тому випадку, якщо його ефективність становитиме не менше 70%.

 

Водночас Україна очікує на перші постачання вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 за програмою COVAX на кінець першого – початок другого кварталу 2021 року.

 

Спершу вакцинуватимуть: медичних працівників, які працюють з хворими на коронавірус; військових ООС; людей похилого віку.

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів офіційно заборонив реєструвати і використовувати російську вакцину від коронавірусу Sputnik V в Україні.