Викладачку університету Драгоманова Більченко відсторонили від занять

15:29, 08.02.2021
Викладачку університету Драгоманова Більченко відсторонили від занять

За словами Більченко, робоча група пильно читає її лекції і "непохитною рукою виколупує з них Кремль".

Євгенію Більченко, яка публічно розкритикувала новий закон про мову, не звільнили з посади професорки Національного педагогічного університету імені Драгоманова, але її тимчасово відсторонили від занять.

 

 

Як інформує УМ,про це Євгенія Більченко написала у фейсбуці.

 

Наразі в університеті Драгоманова створили робочу групу для вивчення публічних заяв Більченко в соцмережах і ЗМІ. За підсумками їх роботи відбудеться засідання Вченої ради.

 

За словами Більченко, робоча група пильно читає її лекції і "непохитною рукою виколупує з них Кремль".

 

Минулого тижня збиралася Вчена рада через питання з Більченко. Але тепер стало відомо, що її не звільнили, а лише тимчасово відсторонили.

 

"Не звільнили… Не можуть мене звільнити: немає такої статті "за пост у фейсбуці". Всі мої 28 навчальних програм — в порядку. Мене тимчасово усунули від викладання. Вчуся в’язати гачком", - написала Більченко.

 

Більченко розповіла, що з цієї історії вона зрозуміла, що найстрашніше – це не звільнення і не смерть, це зрада колег, яких вона вважала друзями.

 

"Особливо лютували російські люди, які раптом вирішили стати "правильними українцями", причому української мови їх так і хочеться навчити, – додала вона.

 

Як повідомляла УМ, професорка університету Драгоманова Євгенія Більченко публічно критикувала новий закон про мову. Вона написала про нього так: "Лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії".

 

Також викладачка оприлюднила цілу низку скандальних заяв як "представниця російської цивілізації".

 

Водночас Більченко назвала Україну тоталітарною державою. Вона зазначила, що українською владою керують "вуличні етнорадикали", що займаються "фашизмом" і "Бухенвальдом".

 

А студентська спільнота засуджує позицію викладачки. Студенти закликали керівництво університету відреагувати на ситуацію.

 

У  МОН заявили, що немає повноважень звільнити викладачку. Це може зробити лише ректор вишу.
Водночас колишні студенти вишу згадують, що раніше Більченко мала проукраїнську позицію, брала активну участь в Євромайдані та допомагала військовослужбовцям

 

У 2017 році російська поліція затримала українську письменницю Євгенію Більченко під час творчого вечору в в московському клубі ICON у суботу. Пізніше жінку відпустили, але не пояснили причини затримання.