Білорусь хоче екстрадувати з Польщі засновників телеграм-каналу Nexta

12:01, 07.02.2021
Білорусь хоче екстрадувати з Польщі засновників телеграм-каналу Nexta

Степан Путило (ліворуч) і Роман Протасевич (праворуч) наразі перебувають у Польщі.

Режим Лукашенка намагається притягнути до кримінальної відповідальності своїх опонентів за кордоном. Зокрема, Слідчий комітет Білорусі звернувся до генпрокуратури Польщі з проханням екстрадувати засновників попопулярного опозиційного Telegram-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича.

 

Як інформує Україна молода, про такі наміри офіційного Мінська повідомив начальник міжнародно-правового відділку Слідчого комітету Михайло Вавуло.

 

Зазначається, що комітет вже направив польській стороні всі необхідні документи.

 

«Слідчий комітет направив документи на екстрадицію Путила та Протасевича через генерального прокурора до Польщі. З цією країною в нас підписано міжнародний договір про правову допомогу з кримінальних справ, який також регламентує питання про екстрадицію», — заявив пан Вавуло.

 

На його думку, засновникам Telegram-каналу «не вдасться уникнути покарання, де б вони не переховувалися».

 

Зауважимо, що документи на екстрадицію направлені до Польщі саме 7 лютого, у міжнародний День солідарності з Білоруссю.

 

Степан Путіло є засновником популярного телеграм-каналу, який минулого року був названий владою "екстремістським", оскільки координував мітинги проти сфальсифікованих президентських виборів, публікував розгорнуту інформацію про протести в країні та відео безчинств силовиків.

 

У жовтні 2020 року суд Центрального району Мінська визнав Telegram-канал NEXTA та його логотип «екстремістськими матеріалами». Самих творців каналу Степана Путила й Романа Протасевича оголосили у розшук, внесли у список терористів в Білорусі та відкрили кримінальні справи одразу за трьома статтями: «організація масових заворушень», «організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок», «у зв'язку з учиненням навмисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності».

 

За словами опозиційного політика Світлани Тихановської, в столицях Литви і Польщі в неділю пройдуть заходи на підтримку білорусів. Також в неділю в Молдові й Румунії глядачам покажуть п'єсу про події в країні після виборів.