Китай пустив представників ВООЗ до всіх об'єктів в Ухані

14:27, 06.02.2021
Китай пустив представників ВООЗ до всіх об'єктів в Ухані

Члени делегації ВООЗ в Ухані.

Уряд КНР надав членам делегації вчених зі Всесвітньої організації охорони здоров'я повний доступ до всіх об'єктів і людей в Ухані.

 

Доступ був потрібен науковцям для проведення розслідування причин появи COVID-19.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив Пітер Дашак, який є членом групи науковців, що прибули до Китаю.

 

«Нас запитали, куди ми хочемо вирушити. Ми надали приймальній стороні список. І побували в усіх основних місцях, які ми просили подивитися, побачили всіх, кого хотіли», — сказав член делегації ВООЗ.

 

За його словами, команда експертів уже завершила відвідувати об'єкти та проведе наступні кілька днів за вивченням даних і консультаціями з китайськими експертами. Відтак делегація представить свої висновки на брифінгу.

 

Пан Дашак наголосив, що учені з’ясовують, які були перші випадки інфікування, чи був зв'язок із тваринами і яка можливість зараження вірусом з упакування заморожених харчових продуктів.

 

«Звичайно, ми розглядаємо всі гіпотези, які були там, і дивимося, куди нас ведуть дані й чи вказують вони на якусь конкретну», — додав Пітер Дашак, який також є президентом неурядової організації EcoHealth Alliance у Нью-Йорку.

 

Раніше влада Китаю блокувала будь-які незалежні дослідження про походження коронавірусу. Як заявляв Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус, Китай не дозволяв учасникам місії Організації розпочати роботу та не схвалював їм візи.

 

Згідно з планом, місія ВООЗ із дослідження походження коронавірусу мала б розпочати роботу вже 5 січня. Про проблеми із затвердженням віз в Організації довідалися в останню мить — зокрема й щодо двох членів місії, які вирушили заздалегідь, бо живуть далеко.

 

Місія ВООЗ має на меті дослідити найперші випадки появи SARS-CoV-2 в Ухані, який тривалий час був центром епідемії в КНР. Водночас місія не має на меті перевірити заяви про штучне походження коронавірусу чи його витік із лабораторії в Ухані, які поширювалися, зокрема, й американськими посадовцями.