Козак пов'язаний з бойовиками через кіпрський офшор - Центр протидії корупції

15:53, 04.02.2021
Козак пов'язаний з бойовиками через кіпрський офшор - Центр протидії корупції

Кіпрська компанія Козака надавала кредити на загальну суму 7,5 мільйонів доларів гонконзькому офшору. Він постачав контрабандне вугілля з так званих "ЛНР/ДНР

Нардеп від ОПЗЖ Тарас Козак пов'язаний з державою-окупантом через кіпрський офшор ще з 2014 року. Він займався постачанням вугілля з окупованого Донбасу до Росії.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Центрі протидії корупції. Виконавча директорка Центру Дарія Каленюк проаналізувала аудиторські звіти з кіпрського реєстру. Вона вважає, що це має стати предметом кримінального провадження.

 

За даними держреєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited – ще від 2012 року. Про контроль над цією компанією він зазначав у своїх деклараціях від 2015 року до 2019 роком.

 

"Кіпрська компанія Козака надавала кредити на загальну суму 7,5 мільйонів доларів гонконзькому офшору. Він постачав контрабандне вугілля з так званих "ЛНР/ДНР"", -  пояснила Каленюк.

 

Вона вважає, що це один з доказів, який свідчить про те, що Тарас Козак ще з 2014 року був дотичний до фінансування окупантів. Тому санкції проти нього та його компаній – обґрунтованими.

 

У грудні 2014 року ПАТ Центренерго уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконгу на постачання десятків тисяч тонн вугілля. Вони отримували безповоротне багатомільйонне фінансування від кіпрського офшору Козака.

 

Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки. Однак у 2016 році з'ясувалося, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля Arida продавала державним ТЕЦ контрабандне вугілля з окупованих територій Донбасу.

 

"Ще 5 листопада 2013 року гонконзька Arida Global Limited підписала кредитний договір на 8 мільйонів доларів з кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Тарас Козак", - заявила Каленюк.

 

Сам Козак у деклараціях впродовж 2015 – 2019 років вказував бенефіціарний контроль над Hakail Limited.

 

За даними держреєстру Кіпру, Hakail Limited з 2012 року була у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited.

 

Каленюк відзначила, що згідно з аудиторськими звітами, за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014 та 2015 роки 7,4 мільйона доларів кредитних коштів.

 

Кредит надавали під 2.5% річних. Він не був застрахований заставним майном, і його слід було повернути до 6 листопада 2015 року. Однак Arida Global Limited не повернула позичені гроші, а кіпрський офшор Козака списав цей борг.

 

Однак у 2016 році видання"Українська правда" виявило, що насправді під виглядом південноафриканського державним ТЕЦ продавали контрабандне вугілля з окупованих територій Донбасу.

 

У 2019 році на Козака завели справу, а його самого почали викликати на допити, де намагалися з'ясувати його роль у фінансуванні тероризму, тероризмі та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого РНБО (Рада національної безпеки й оборони) запровадила персональні санкції на 5 років проти представника "Опозиційної платформи – За життя". Саме йому належать телеканали 112, Zik та Newsone, які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.

 

У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.

 

Підставою для запровадження санкцій проти соратника Медведчука Тараса Козака та пов’язаних із ним юридичних осіб могло стати постачання вугілля з окупованих територій.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".