ВАКС зобов’язав Венедіктову повернути справу Татарова в НАБУ

16:33, 04.02.2021
ВАКС зобов’язав Венедіктову повернути справу Татарова в НАБУ

Суд зупинив рішення, яким в НАБУ забрали справу Татарова

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зупинила незаконне рішення Печерського суду, який зобов’язав забрати справу заступника голови Офісу президента Олега Татарова у Національного антикорупційного бюро.

 

Як повідомляють в Центрі протидії корупції, саме на підставі цього рішення заступник генпрокурора Ірини Венедіктової протиправно передав справу в СБУ.

 

«Тепер, коли виконання цієї незаконної постанови зупинено, Венедіктова повинна скасувати рішення свого заступника про передачу справи. А справу, відповідно, повернути в НАБУ», - відзначили в організації.

 

Там додали, що судді зобов'язали Держбюро розслідувань, у якого знаходяться матеріали справи, негайно доставити їх в ВАКС.

 

Інформацію про зупинку рішення Печерського суду підтвердили і в НАБУ.



18 грудня в НАБУ заявили, що повідомили Олегу Татарову про підозру в хабарництві у справі про махінації з квартирами Нацгвардії

 

За даними слідства, Татаров, будучи юристом Укрбуду, разом з власником компанії Максимом Микитасем дав хабар у вигляді паркомісця співробітнику Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС за заниження вартості житлового комплексу з 81 до 7 млн гривень.

 

Глава НАБУ Артем Ситник розкрив ці деталі після того, як генпрокурор Ірина Венедіктова несподівано змінила групу прокурорів у справі про квартири для НГУ, через що заступнику глави Офісу президента не встигли вручити підозру.

 

Татаров вважає підозру НАБУ «особистою помстою» Ситника і заперечує свою причетність до злочинів. На його переконання, справа проти нього сфабрикована, і він збирається «довести невинність правовими методами».

 

За даними журналіста Юрія Бутусова, після того як керівник САП Максим Грищук підписав клопотання про запобіжний захід для Татарова, Ірина Венедіктова позбавила його статусу в.о. заступника генерального прокурора.

 

Пізніше Офіс генпрокурора передав кримінальне провадження Службі безпеки України і знову змінив групу прокурорів.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила про арешт Татарова з альтернативою застави в розмірі 10 млн грн. Але через зміну підслідності нова група прокурорів відкликала клопотання про арешт Татарова.

 

15 січня в НАБУ заявили, що Вищий антикорсуд ухвалив передати справу Татарова з СБУ назад в бюро. Сам заступник голови ОП це спростував.