Через брак вугілля Україні загрожує аварія енергосистеми

09:13, 04.02.2021
Через брак вугілля Україні загрожує аварія енергосистеми

Стабільна робота енергоблоків ТЕС перебуває під загрозою.

Запаси вугілля на складах українських теплоелектростанціях щодня зменшуються, ситуація критична. Через це стабільна робота енергоблоків ТЕС перебуває під загрозою.

 

Як інформує УМ, про це повідомлчє НКРЕКП.

 

У тарифному регуляторі попередили про ймовірність виникнення загальносистемної аварії в об'єднаній енергосистемі країни.

 

У заяві НКРЕКП пояснили, що це може спровокувати введення у дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам в Україні.

 

Зауважимо, що у середині січня в "Укренерго" заявляли, що аварійних ("віялових") відключень електроенергії через брак вугілля не буде.

 

"Віялове відключення" – це тимчасове відключення електропостачання споживачів. Найчастіше це роблять через аварії в електромережах.


За інформацією "Укренерго", станом на 31 січня запаси палива на складах теплоелектростанцій зменшилися майже у 6 разів, якщо порівнювати з листопада 2020 року.

 

На складах було 436,8 тисячі тонн вугілля. 48% запасів зосереджено лише на 2 теплоелектростанціях – Луганській та Слов'янській, зазначили у компанії.

 

Водночас у Міненерго повідомили, що вже станом на 2 лютого запаси вугілля сягали лише 431,9 тисячі тонн. З них 291 тисяча тонн – газового вугілля та 140,9 тисячі – антрациту.

 

"Поточні запаси вугілля у 5,5 раза менші за значення станом на 4 лютого 2020 року (тоді було 2,4 мільйона тонн)", - наголосили у НКРЕКП.

 

Напередодні Нацкомісія ухвалила рішення про проведення позапланових перевірок щодо забезпечення ТЕС необхідним резервом палива. Вони стосуватимуться таких підприємств: "ДТЕК Східенерго"; АТ "ДТЕК Дніпроенерго"; АТ "ДТЕК Західенерго"; ПАТ "Центренерго"; ПАТ "Донбасенерго".

 

Якщо у ході цих перевірок тарифний регулятор виявить порушення, щодо підприємств обіцяють застосувати санкції у рамках чинного законодавства.