Подробиці про роботу кремлівської «фабрики тролів»: 120 «коментів» за зміну

20:33, 02.02.2021
Подробиці про роботу кремлівської «фабрики тролів»: 120 «коментів» за зміну

Кремлівську фабрику тролів фінансує "кухар Путіна" Євген Прігожин (праворуч).

Російська секція «Радіо Свобода» минулого тижня вкотре повернулася до теми кремлівського підрозділу з дезінформації населення Росії та інших країн світу, відомого під назвою «фабрика тролів». Приводом стала можливість поговорити з колишнім співробітником цього диверсійного підрозділу. «Відступник» погодився розповісти про умови роботи в ідеологічно-диверсійному осередку Кремля.

 

Сергій К. розповів, що щодня на зміну приходять близько 150 осіб, а загальна кількість працівників «фабрики тролів» — близько тисячі осіб.  Працівники — це люди різного віку, професій та з різною освітою, є теж пенсіонери. «Наша норма — це 120 коментарів щодня», - розповів  Російській службі «Радіо Свобода»  колишній працівник «фабрики тролів».

 

Він теж пояснив, що на фабриці є кілька відділів (відповідальних за «Фейсбук», YouTube, російські «Однокласники» та «В контакті» чи інші соціальні мережі), за 11 годин роботи щодня він заробляв близько 40 тисяч рублів — близько 450 євро, що вважається непоганою місячною зарплатою для пересічного росіянина.

 

«Коли я туди потрапив, то не міг повірити, що це взагалі правда, - говорить співрозмовник. - У мене був якийсь культурний шок. В Орвелла написано, як це все діє. Я думав, що це якась антиутопія, але це була реальність, - розповів Сергій К., колишній працівник петербурзької компанії ФАН, одного із відділів «фабрики тролів».

 

Він пояснив, що працівники «фабрики тролів» публікують коментарі як в прокремлівських ЗМІ, так і опозиційних, а для реєстрації профілів використовується «величезна кількість SIM-карток». «Я звернувся до вас (Радіо Свобода. – Авт.) тому, що, вивчивши кухню державної пропаганди зсередини, я зрозумів, чому вони намагалися вас заткнути й так сильно поширити гниль, – сказав Сергій К. – Вони брешуть скрізь. Зараз телебачення робить мене хворим, і моя карма зруйнована на три життя уперед».

           

Під назвою «фабрика тролів» діє відоме Агентство інтернет-досліджень, пов’язане з холдингом Concord, власником якого є бізнесмен Євген Пригожин, відомий також за прізвиськом «кухар Путіна». Ця компанія часто змінює назви. Спершу вона називалася ТОВ «Інтернет-дослідження», пізніше ТОВ «ТЕКА», до середини 2019 року - ТОВ "Міксінфо".

 

Сергій каже, що співробітники називають своє місце роботи виключно ФАН - тобто Федеральне агентство новин, головне підприємство "Фабрики медіа" Євгенія Пригожина. Після ліквідації ТОВ "Міксінфо" їм були видані білі пропуску без назви організації.

 

Стосовно форм подачі дезінформації, то на «фабриці» заохочують до найбрудніших. Сергій розповів: «у нас у відділі хлопці такі зухвалі були. Адже ми цим і займалися - писали неприємні речі, іноді дуже образливі, людям у відповідь. На війні всі засоби хороші, аби брудом облити. Ніяких заборон немає, ненормативна лексика заохочується. Можна варіювати мат по-різному, аби не блокували. У нас були хлопці, які не гребували міцним слівцем».

           

При влаштуванні на роботу майбутніх «тролів» змушують підписати документ про нерозголошення того, що відбувається в офісах агенції, однак кілька людей наважилися порушити ці зобов'язання.

 

У 2015 році колишній співробітник «фабрики» Марат Буркхард докладно розповів «Радіо Свобода» про те, як він працював тролем, публікуючи на різних форумах коментарі на задані теми. Незабаром ще кілька людей дали інтерв'ю про те, що відбувається в різних відділах «фабрики», а журналістка Людмила Савчук, влаштувалася на фабрику для вивчення роботи пропагандистів, навіть подала до суду на неї і виграла справу.

 

Минуло кілька років, але в роботі «фабрики» принципово нічого не змінилося, вона кілька разів переїжджала і продовжує розширюватися.

           

Співрозмовник не згадує про роботу «тролів» на окремі країни, але з інших джерел відомо, що філіал «фабрики» діє в окупованому Луганську. Та й якщо почитати коментарі до статей в окремих українських видань, то відразу серед них впізнаєш почерк російських «тролів».

 

Служба безпеки України заявила 1 лютого, що її кіберфахівці викрили мережу, яка займалася «розвідувально-підривною діяльністю на замовлення російських спецслужб». За повідомленням пресслужби відомства, російські спецслужби курували мережу українських громадян, активістів «русской весни», з Харкова і Одеси, які зараз перебувають на території Придністров'я. Росія ці заяви поки що не прокоментувала.

 

Ці громадяни України, за словами СБУ, створили і адміністрували низку політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів. Йдеться про ТГ-канали «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фразер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live».

 

Як заявила СБУ, головним менеджером агентурної мережі є одесит, один із організаторів масових безладів під час одеського Антимайдану. Його розшукують правоохоронці за кількома статтями ККУ. Він буцімто особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується з замовниками матеріалів, звітує «російським кураторам» про виконану роботу та «погоджує можливість розміщення замовних матеріалів».

 

За інформацією СБУ, вартість розміщення публікацій становить від кількох сотень у регіональних і до 25-30 тисяч гривень на всеукраїнських каналах. Українські спецслужби вже ідентифікували 50 замовників, які перерахували гроші за публікацію матеріалів. Зараз перевіряють їх причетність до протиправної діяльності на шкоду держави. Telegram-канали поширювали матеріали, щоб «створювати паніку, загострювати і дестабілізувати ситуацію», йдеться у висновках лінгвістично-психологічної експертизи.

 

Виконавці мали на меті дискредитувати органи державної влади, впливати на державну політику, штучно створювати соціальну напругу та протестні настрої серед громадян, додають в СБУ. Встановлено, що оплату за матеріали проводили через спільників, які відкрили рахунки в українських банках. Потім виконавці міняли гроші й переводили їх у невизнану ПМР, Молдову чи Росію. Також співробітники СБУ затримали у Києві українку, одну з ключових фігуранток справи. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомили про підозру за статтею «державна зрада».

 

Також заочну підозру за держзраду оголошено керівнику мережі, який переховується від слідства за кордоном. Операція з викриття і документування протиправної діяльності відбувалася оперативниками Управління СБУ в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

 

Канали, про які йдеться в повідомленні СБУ, у Telegram не заблоковані й продовжують працювати. Аудиторія всеукраїнских каналів - понад 100 тисяч підписників. Деякі з них вже дали свою відповідь на заяву СБУ. Зокрема, один з них іронічно написав, що «є агентами одразу декількох розвідок: Китаю, Венесуели, КНДР, Нікарагуа, Ірану. Інший загальноукраїнський канал назвав інформацію СБУ фейком та «інформаційною кампанією проти каналів».