Новий український правопис лишається обов’язковим

09:11, 30.01.2021
Новий український правопис лишається обов’язковим

Освітяни стурбовані ситуацією, яка склалася навколо нової редакції Українського правопису.

Урядова постанова про новий український правопис є чинною та обов’язковою для виконання в Україні.

 

Принаймні до набуття чинності рішення Окружного адміністративного суду Києва.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у заяві Національної комісії зі стандартів державної мови, яку оприлюднено на сайті Міністерства освіти та науки.

 

«Національна комісія зі стандартів державної мови стурбована ситуацією, яка склалася навколо нової редакції Українського правопису. Усвідомлюючи важливість покладених Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» завдань, пов’язаних із напрямами діяльності, та власну відповідальність, Комісія наголошує на тому, що завчасні дії, звернення та заклики можуть вивести українське суспільство за межі правового поля», – йдеться у заяві.

 

Водночас у Нацкомісії звернули увагу органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, що на сьогодні немає повного тексту рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо постанови Кабінету Міністрів України №437 від 22.05.2019 року, який може бути предметом конструктивного обговорення.

 

«Комісія як колегіальний орган дотримується прямих норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та ухвалює рішення щодо стандартів державної мови. До моменту, коли рішення суду набуде чинності, постанова Кабінету Міністрів України “Питання українського правопису” від 22 травня 2019 року № 437 є чинною та обов’язковою для виконання на всій території України», – заявили в Нацкомісії.

 

Зауважимо, що нову редакцію "Українського правопису" було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року – відтоді її рекомендовано застосовувати в усній мові та письмі.

 

Згідно з новаціями, нормою стало говорити й писати "проєкт" і "траєкторія", проте "Афіни" могли вживатися на рівних із "Атенами", так само як "Марфа" і "Марта". Серед іншого, українцям розширили можливість вживання фемінітивів, а також пропонують  писати без дефісу такі слова, як "експрезидент" та "віцепрем'єр".

 

Як повідомляла «УМ», голова громадської організації "Правова держава" Ростислав Кравець повідомив, що за його позовом Окружний адміністративний суд скасував постанову уряду № 437 від 22 травня 2019 року про "Питання українського правопису".

 

Кабінет міністрів планує оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування постанови уряду, якою було схвалено нову редакцію "Українського правопису". Зокрема, керівництво міністерства юстиції вважає рішення ОАСК незаконним.