SpaceX запустив на орбіту 143 супутники

10:05, 25.01.2021
SpaceX запустив на орбіту 143 супутники

Раніше компанія виводила в космос за один раз тільки 64 супутники.

Компанія американського мільярдера Ілона Маска SpaceX успішно вивела на орбіту ще 143 космічні апарати. З них 10 – у межах проєкту зі створення супутникового інтернету Starlink.

 

Це найбільша кількість супутників, які відправляли в космос на одній ракеті-носії Falcon 9. Відео запуску ракети опублікували на ютуб-каналі SpaceX.

 

Ракета злетіла з комплексу Військово-повітряних сил США на мисі Канаверал у штаті Флорида. В рамках місії Transporter-1 компанія SpaceX виведе на навколоземну орбіту 143 супутники.

 

Запуск багаторазової ракети-носія Falcon 9, яка доставила супутники на орбіту, відбувся з комплексу SLC-40 у Флориді, США о 17:00 за київським часом. Це п'ятий політ ракети.

 

Через 9 хвилин після запуску, багаторазова частина ракети-носія Falcon 9 приземлилась на безпілотну платформу "Of Course I Still Love You" в Атлантичному океані.

 

 

Запуск планували здійснити 23 січня, але через погані погодні умови перенесли на день.

 

Раніше компанія виводила в космос за один раз тільки 64 супутники. Минулий рекорд був за індійською місією PSLV-C37, яка у 2017 році вивела на орбіту 104 супутники.

 

Серед 143 супутників лише 10 належать SpaceX (супутники проєкту Starlink для глобального доступу в інтернет). Решта — супутники компаній: дрібних комерційних; урядових.

 

Загальна маса вантажу, який вивела на орбіту ракета Falcon 9, становить приблизно 5 тонн.

 

Вартість доправлення одного кілограму комерційного вантажу на місії Transporter-1 становить 5 тисяч доларів. Оскільки вага всіх комерційних супутників на борту Falcon 9 становить приблизно 2 700 кілограмів, SpaceX заробила майже 14 мільйонів доларів.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск став третьою найбагатшою людиною в світі, обігнавши Цукерберга, - Bloomberg