Посадовці МВС організували незаконний ввіз в Україну авто на єврономерах

14:10, 22.01.2021
Посадовці МВС організували незаконний ввіз в Україну авто на єврономерах

Незаконна схема діяла впродовж 2016 – 2018 років

Державне бюро розслідувань викрило схему, за якою на територію України нелегально ввозили авто на єврономерах. Її організували високопосадовці МВС.

 

Мовиться про 2 керівників та службову особу регіональних сервісних центів відомства. Розслідування щодо них вже завершене, повідомила пресслужба ДБР.

 

Як з'ясувало слідство, незаконна схема діяла впродовж 2016 – 2018 років. Загальна сума збитків для держави сягнула 4 мільйони гривень.


В Україну ввозили "євробляхи", які не відповідали екологічній нормі Євро 5 або не могли бути ввезені в Україну на постійній основі. Їх декларували нібито для тимчасового перебування в Україні.

 

Митники вносили неправдиві дані до бази даних. Наприклад, замінювали знаки ідентифікаційних номерів. Все це для того, аби у майбутньому ідентифікувати такі транспортні засоби було неможливо.

 

Після цього таке авто виставляли на продаж в інтернеті. Працівники одного з підприємств формували та подавали неправдиві вантажно-митні декларації щодо ввезення до України рам вантажних авто.

 

Далі представники ДФС разом з представниками того ж підприємства здійснювали митне оформлення нібито завезених рам. Крім цього, купували реєстраційні документи авто, які не підлягають ремонту.

 

У потенційного покупця просили копію паспорту та ідентифікаційного коду – начебто для оформлення необхідних документів. Згодом без його відома посадовці МВС проводили перереєстрацію авто.

 

Після цього оформляли неправдивий акт техогляду, виготовляли дозвіл на проведення переобладнання. Використовуючи фальсифіковані документи, направляли заявку щодо заміни рами.

 

Потенційного покупця переконували, що машина перебуває в Україні законно. Він передавав гроші та забирав авто з реєстраційними документами, отриманими у службових осіб МВС.

 

Посадовців обвинувачують у шахрайстві, зловживанні владою або службовим становищем та службовому підробленні, яке спричинило тяжкі наслідки.

 

Обвинувальні акти щодо правопорушників вже направили до суду. Їм загрожує позбавлення волі на термін до 12 років, а крім цього – конфіскація майна.

 

Нагадаємо, комітет із питань фінансової, податкової та митної політики 21 січня затвердив варіант нових правил для розмитнення "євроблях". Власникам таких автомобілів пропонують протягом 180 днів із моменту ухвалення нового закону виплатити 8,5 тисячі гривень і розмитнити авто за пільговими умовами. Найближчим часом відповідний законопроєкт зареєструють у Верховній Раді, повідомили на фейсбук-сторінці "Доступне авто".

 

Положення законопроєкту стосуватимуться лише тих автомобілів на іноземній реєстрації, яких ввезли до 31 грудня 2020 року; термін дії закону – 180 днів із моменту його прийняття;
Розмитнити можна лише автомобіль однієї категорії на одну людину (однин легкових, одна вантажівка, один причеп).


Цей транспортний засіб має відповідати екологічним стандартам не менше "Євро2".

 

Зауважимо, для того щоб розпочати процес розмитнення автомобіля потрібно заплатити 8 500 гривень, або ж його можна вивести за кордонон сплативши таку ж суму штрафу.

 

Згідно з законопроєктом, розмитнити автом стане дешевше. Мито становитиме нуль відсотків, акциз також буде менший. Зокрема, його розмір залежатиме від віку машини, типу та об'єму двигуна. На розмір акцизу також нараховуватиметься ПДВ 20%. Пільговий режим розмитнення буде діяти протягом 180 днів з дня вступу в силу закону.



У листопаді 2018 року Рада внесла зміни до Митного кодексу. Так, нардепи підвищили штрафи за незаконне використання автомобіля на іноземній реєстрації – від 8,5 тисячі гривень до 170 тисяч гривень.

 

Як повідомляла УМ, через протести "євролбляхерів" у грудні 2019 року Рада відтермінувала введення збільшених штрафів за порушення ввезення авто на єврономерах. Штрафи досі не діють.